The Third Sound - First Light

Fuzz Club Records

First Light

Na het in 2018 uitgebrachte ‘All Tomorrow’s Shadows’ zijn de heren van The Third Sound terug met een vijfde studio album. De band rond Hákon Aðalsteinsson, vooral bekend als gitarist van The Brian Jonestown Massacre, toont zich van een kant waarvan we voorheen het bestaan niet durfden vermoeden. De boodschap is duidelijk: "Laat ons samen de duisternis verdrijven". En waarmee kan dit beter dan met een rijk arsenaal aan psychedelisch gitaargeweld?

 

'First Light' onderscheidt zich van voorganger 'All Tomorrow's Shadows' door de luchtige toon. Waar op het vorige album nog kwistig werd geplamuurd met duistere Krautrock, worden er nu dunne laagjes klank subtiel op elkaar gestapeld. Het resultaat is een verfijnder geheel, waarin nog slechts sporadisch een knipoog naar het verleden opduikt. De enige weg is vooruit en dat hoor je al bij de eerste noot.

In Your Love Is Evol serveert de band ons een sterke gitaarlijn die wordt ondergedompeld in een schuimende oceaan van effecten. De sonische golven overspoelen alles en iedereen om vervolgens als een briesende tsunami kapot te slaan tegen het trommelvlies. Een prachtig spel van licht en duisternis waarin de bedwelmende gitaar een hoofdrol krijgt.

In de single This Is The Only Way wordt het tempo een beetje opgevoerd. We krijgen een sound die zich het best laat omschrijven als psychedelische indie, maar dan met een stevige scheut postpunk. Nergens klinkt de band uit evenwicht. Alle instrumenten krijgen de juiste dosis aandacht om te kunnen schitteren. Dit mag dan wel het project zijn van Hákon Aðalsteinsson, nergens op het album klinkt hij opdringerig of steelt hij onterecht de spotlight van de bandgenoten.    

Dat de band ook een donkere atmosfeer kan scheppen, bewijzen ze met Ghost Of Memphis. Op trage wijze hypnotiseren ze de luisteraar tot een staat van pure beleving. Ergens op de achtergrond onderscheiden we wel degelijk stemgeluid, maar de zanglijnen werden zo vervormd dat ze slechts deel uitmaken van de onderlaag waarop deze constructie magistraal werd opgebouwd.

Afsluiten wordt er gedaan met I Don’t Need Anything Anymore. Begeleid door een akoestische gitaar onthult Aðalsteinsson de duistere bariton. Ondanks de dreigende atmosfeer weerklinkt er steeds een boodschap van hoop: "I don’t need anything anymore because I already found what i was looking for." De combinatie van de hypnotiserende gitaarlijn en tamboerijn slaagt hier perfect in het opzet.  

The Third Sound is een band die blijft evolueren en bij elke nieuwe release de sonische experimenten weet te perfectioneren. Het album is een lasagne van laagjes psychelica die ons bij elk nummer watertandend doet uitkijken naar het volgende. Enkele keren deden ze ons zelfs terugdenken aan The Velvet Underground, hetgeen nooit een slecht teken is. De muziek had alvast niet misstaan op één van Andy Warhols happenings. 'First Light' is een ode aan de toekomst waarin het hele spectrum van licht aan bod komt.

16 juni 2022
Jens Van Deuneghem