The Small Breed - Remember A Dream

Bickerton Records

Remember A Dream

Niet dat we onze ogen snel laten uitsteken, maar wie de perstekst van zijn debuutplaat volstauwt met complexe thema’s en invalshoeken als een ode aan paradijsvogels en goochelt met namen als Byrds, Beatles, King Crimson en Syd Barrett, gooit zichzelf voor de leeuwen. Of staat verdomd sterk in zijn schoenen. Graaaauw.

Het vijftal The Small Breed uit Tilburg durft in elk geval uitpakken met een fantastische hoes die helemaal in die sixties-/ seventies-spirit past en heeft zich gevestigd onder het Spaanse label Bickerton nadat het eerder een single op het Amerikaanse Hypnotic Bridge uitbracht. De kaarten liggen dus al goed.

En dat gevoel zet zich voort, wanneer een hoog gitaartje en close harmony-dubbelzang in heuse Byrds-stijl deze plaat openen. Want laten we eerlijk zijn: The Small Breed doet écht aan California Dreamin’ en psychedelic happiness. Zonder geheel hapklaar te zijn. Zo krijg je in het rechteroor roffelende trommeltjes en in het linker een heerlijk hoge dwarsfluit (een instrument dat allicht vijftig jaar in de schuif bleef liggen) cadeau in de opener en titeltrack. Elk van de tien liedjes op dit plaatje klinkt zomers fris en melodieus toegankelijk, maar kent ook een complexe structuur van eigenzinnig wentelende passages en LSD-momenten.

De kracht van goed songwriterschap: het lijkt vaak kinderlijk simpel, maar niets is minder waar. Wanda Your Angel begint heerlijk eenvoudig met een akoestisch gitaarthema en zachte zang, maar krijgt al snel diepere tokkels, overdubde gitaarpartijen en subtiele studiotechnieken om de ballade te verrijken, alvorens de zon echt opkomt met happy fluit en strijkertjes (“Strike me with your fire / Drown me in your light”). Dikke pluim voor sixties-specialist en producer Marcel Fakkers, die niet enkel een heerlijk rijke sound in elkaar steekt, maar ook graag speelt met gekke studio-effecten en grappige achtergronddetails die zowel de psychedelica als humor van deze muziek optimaliseren. Wij gaan trouwens voluit voor het stampende en Beatles-hoofdwiegende She Is So Lovely met de fuzzgitaar en “smell of fresh coffee in the air”. Fantastisch om elkaar heen cirkelende en in harmonie ontmoetende zangpartijen inbegrepen.

‘Remember A Dream’ is dus één grote trip down memory lane. Effectieve verwennerij voor wie de collectie sixtiesvinylplaten een hedendaagse accentje wil geven. En zo zijn er allicht nog velen. Vrijzinnig, vrolijk, retro en met een smakelijke glimlach. Hoe kan je daar nu weigerachtig tegenover staan? Nog niet overtuigd? Het afsluitende The Man Who Lost His Consciousness eindigt met honderden alarmklokken die aflopen. Enkel al het idee hoe dat in de studio moest lopen… :-)  :-)  :-)

18 oktober 2021
Johan Giglot