The Sheepdogs - Outta Sight

Warner Music

Outta Sight

Wie bij het beluisteren van deze muziek geen immens brede smile op zijn tote krijgt, is wel een heel grote zuurpruim. Van bij de aftrap tot het affluiten telt 'Outta Sight' nummers die zalig zijn om naar te luisteren, nu en dan een dansbeentje losmaken en hier en daar het hoofdje doen knikken. Heel het album is een throwback naar de late sixties en vroege seventies, toen bands als deze nog "gewoon" rockmuziek maakten en er geen vijfhonderd subcategorieƫn bestonden. Complexloos, vrij van grenzen, focus op de song en de belevenis ervan.

Bij een eerste luisterbeurt is het makkelijk meteen te refereren aan Lynyrd Skynyrd en The Allman Brothers. Maar daarmee schiet je te eng. Op 'Outta Sight' hoor je een smeltkroes van zowat alles wat de eerder aangehaalde tijdsperiode in rock en aanverwanten te bieden had. De Canadezen laten alles ook klinken alsof ze regelrecht uit die decennia komen, zonder oudbollig of geitenwollensokkenachtig (wat een woord) te klinken.

Jawel, je hoort de eerder genoemde bands passeren, maar voeg daar gerust ook The Rolling Stones en een glamloze T. Rex aan toe. En The Charlie Daniels Band en Chicago (met Terry Kath en zonder blazers). Zelfs een beetje Doobie Brothers en JJ Cale. De invloeden zijn zo talrijk dat ieder er wel iets anders in zal horen.

Het album telt elf (korte) songs, maar je voelt gewoon dat die live tot langere jams kunnen aanzwellen. Live is trouwens hoe je deze band moet ervaren. Wij zagen hen ooit aan het werk in Trix, toen ze openden voor Rival Sons en kunnen jullie verzekeren: het was de moeite. Wat keken we ernaar uit om hen als headliner te zien. Of je hen nu op een festival, in een schuur, een stadion of kleine club kan zien, we kunnen hen enkel warm aanbevelen. En vanzelfsprekend ook dit nieuwe album.

7 augustus 2022
John Van de Mergel