The Ramona Flowers - Part Time Spies

Distiller Records

Ze haalden hun naam bij het stripfiguurtje Ramona Flowers uit de Canadese stripreeks ‘Scott Pilgrim’, maar komen zelf uit Bristol. In oktober mogen ze mee met White Lies op tournee. Loont het de moeite om dat voorprogramma mee te pikken?

Part Time Spies

Het hangt ervan af. Hou je van The Human League, Kajagoogoo en de muziek uit ‘Top Gun’ en ‘Flashdance’? Dan zeker wel. Het vijftal grijpt op ‘Part Time Spies’ immers terug naar de klanken uit de jaren tachtig en dan vooral de bands waarin Giorgio Moroder een vinger in had.

Ben je te jong om dat meegemaakt te hebben, dan biedt het internet wel soelaas. Ben je te lui om die bands op te zoeken: denk dan aan warme, analoge synths, drumcomputers en hoge mannenstemmen.

Maar tekstueel is The Ramona Flowers duidelijk een band van nu met verwijzingen naar sociale media (Part Time Spies), selfies (Designer Life) en steeds meer uit de pan swingende huurprijzen (Dirty World).

Andere songs grijpen ook in hun teksten terug naar de jaren tachtig. Zo is Run Like Lola gebaseerd op de Duitse thriller ‘Run Lola Run’ uit 1988. Nog andere zijn meer persoonlijk. Zo gaat My Weirdo over de vriendin van zanger Steve Bird, Hurricane over zijn ervaringen met overdreven drankgebruik, Start To Rust  over een relatiebreuk en Sharks over Birds vader die overleed aan een hersentumor.

Het zijn die persoonlijke nummers die het best smaken, al is vreemd genoeg het instrumentale nummer Midnight Express dat in het midden van de plaat prijkt, onze favoriet. Zanger Bird zal het wellicht niet graag lezen, maar we zijn niet zo dol op zijn stem. Ze raakt niet echt, daarvoor klinkt ze wat te licht.

Single Skies Turn Gold is een clichématige dancetrack, maar mag er toch zijn. Hier laat The Ramona Flowers tenminste geen twijfel over wat de bedoelingen zijn: de dansvloer vullen. En dat zal met deze track moeiteloos lukken.

The Ramona Flowers zijn dus geen stinkertjes (Afrikaantjes), maar of ze een vaste stek in onze border verdienen, is twijfelachtig. Persoonlijk vinden we deze Britten iets te poppy en hebben wij de jarentachtigrevival liever iets donkerder. Maar wie licht en warmte zoekt, zal bij The Ramona Flowers aan het goede adres zijn.

Op 18 oktober in de AB in het voorprogramma van White Lies dus.

23 september 2016
Marc Alenus