The Niro - The Complete Jeff Buckley And& Gary Lucas Songbook

Esordisco

The Complete Jeff Buckley And& Gary Lucas Songbook

Vijfentwintig jaar geleden bracht de ondertussen van dit ondermaanse verdwenen beloftevolle zanger Jeff Buckley het absolute meesterwerk ‘Grace’ uit. De rest van dat tragische verhaal kennen we, maar met de regelmaat van een klok hoor je hem nog op de radio voorbijkomen. Zijn versie van Hallelujah van Leonard Cohen is voor velen eigenlijk het origineel: Lenny naar het achterplan verwijzen? Faut le faire!

The Niro, dat is een Italiaans collectief gebouwd rond Davide Combusti, komt nu met het originele idee om de songs, die Buckley en Gary Lucas in 1992 ergens in Brooklyn bij wijze van “work in progress” opnamen, onder handen te nemen. Lucas was een tijdlang lid van Captain Beefheart en duwde destijds flink mee aan de kar om Buckleys carrière op de sporen te krijgen. Sommige songs uit die New Yorkse sessies verschenen in 2002 onder de titel ‘Songs To No One’, maar Gary Lucas zag nog meer mogelijkheden in het deels nog ongepubliceerd materiaal. Concreet betekent dat: hij mag zijn composities nog eens krachtig en bekwaam overdoen en de vocals van Buckley worden nu ingezongen door Davide Combusti.

En Combusti doet dat uitstekend: zijn stem is soepel, rekbaar, krachtig en doorweekt van de melancholie waar het moet. Pure Buckley dus. Ofschoon geen hologram! In The Cantine en Bluebird Blues zijn vocale hoogstandjes, zelfs krachttoeren en bovendien unreleased! Buckley kan “six feet under” op de twee oren verder slapen. Ook Gary Lucas staat zijn mannetje. Zijn gitaarspel is geïnspireerd en weeft telkens een gepast canvas waarop de stembanden van Combusti zich kunnen spannen. Dat hij in Distortion – de titel kan amper duidelijker zijn – even uitfreakt op de gitaar nemen we hem allerminst kwalijk. Ook Cruel krijgt een grote mensenaanpak op gitaar en met de echo op Combusti’s stem gaat het stilaan richting stadionrock. Het mag, zo lang ze maar niet overdrijven. De gekende Buckley/Lucas-nummers Mojo Pin en Grace krijgen een respectvolle behandeling. En dat zegt veel over Combusti’s indrukwekkende covers.

‘The Complete Jeff Buckley And Gary Lucas Songbook’ van The Niro featuring Gary Lucas, want zo heet dit project eigenlijk, is tegelijk een geslaagde hommage aan Buckley en een ontdekkingstocht door het nog ongepubliceerd en wellicht beperkte archief van een kortstondige samenwerking tussen twee muzikale zielsgenoten. Wat ons betreft veel meer dus dan een obligate trip langs memory lane.

14 november 2019
Frank Tubex