The National - Trouble Will Find Me

4AD

Het is weer hoogseizoen voor muziekliefhebbers met nieuwe platen van Vampire Weekend en Daft Punk en eentje van Queens Of The Stone Age in aantocht. Maar de plaat waar wij toch nog net dat ietsje meer naar uitkeken was die van The National. 

Trouble Will Find MeGetiteld ‘Trouble Will Find Me’ kan de plaat alvast meestrijden voor de mooiste titel van het jaar en na ondertussen ontelbare beluisteringen is nu ook duidelijk dat deze plaat ook in menig eindejaarslijstje zal prijken binnen een half jaartje.

‘Trouble Will Find Me’ is de zesde plaat van The National, maar hun grote doorbraak beleefden ze pas met hun vorige, het uit 2010 daterende ‘High Violet’. Die plaat wordt nu al – terecht – door velen beschouwd als één van de beste platen aller tijden. Anderen blijven dan weer vasthouden aan vroeger werk uit ‘Alligator’ en ‘Boxer’. Wij hebben goed nieuws voor beide groepen: ‘Trouble Will Find Me’ trekt de lijn van ‘High Violet’ verder en is tegelijkertijd minder instant en bezit meer de breekbaarheid van bijvoorbeeld ‘Boxer’.

Dankzij de stem van Matt Beringer is The National ondertussen meteen herkenbaar. In eerste single Demons – meteen een pareltje – horen we dat The National niet meteen drastische wijzigingen hebben doorgevoerd betreffende hun geluid (geen dubstep hier) en daar zijn we blij om.

Door de combinatie van de bariton van Matt Beringer en de vaak melancholische teksten zal The National altijd wel muziek voor innerlijke treurwilgen blijven, maar feit is dat het héél erg straf is dat een band een collectie songs aflevert als die op ‘Trouble Will Find Me’ na een waar meesterwerk als ‘High Violet’ te hebben afgeleverd.

Zoals gezegd is ‘Trouble Will Find Me’ iets kleiner en breekbaarder dan zijn voorganger, dat is meteen te horen aan de openingstrack I Should Live In Salt dat op gang getrapt wordt door belletjes en een akoestische gitaar en steeds de zin “You should know me better than that” herhaalt. De toon is gezet.

We zouden een bladzijde vol kunnen schrijven over de genialiteit van The National én van Beringer als tekstschrijver: “You keep a lot of secrets/and I keep none/wish I could go back/and keep some”, klinkt het in Fireproof en de wanhoop en het verdriet is net als in nummers als Sorrow en About Today pijnlijk voelbaar.

In dezelfde categorie: Heavenfaced en het eerder al live gebrachte en hier nog verbeterde I Need My Girl. Mislukkingen in de liefde blijven een bron van inspiratie. Meer uptempo gaat het in Don’t Swallow The Cap waarin we het pareltje “I’ve got only two emotions/careful fear and dead devotion” optekenen.

Wij zouden ook nog lof willen toezwaaien aan Sea Of Love, het prachtige This Is The Last Time en Pink Rabbits, maar laten we het er anders maar gewoon op houden dat de schoonheid van ‘Trouble Will Find Me’ eigenlijk niet in woorden te vatten is.

Oh ja, nog een randbemerking: ‘Trouble Will Find Me’ is het typevoorbeeld van een zogenaamde groeiplaat. Ook al ben je al verkocht na de eerste luisterbeurt: het zal er alleen maar beter op worden.

19 mei 2013
Geert Verheyen