The Melvins - Pinkus Abortion Technician

Ipecac Recordings

"Alwéér een nieuw album van de Melvins?", horen we u luidop denken. Inderdaad, nog geen jaar na 'A Walk With Love & Death' laten de peetvaders van zowel de grunge als de sludge een nieuwe plaat op de wereld los. We zijn er nog niet uit of “Pinkus Abortion Technician” een tussendoortje is, dan wel de meest gevarieerde Melvins-plaat in jaren.

Pinkus Abortion Technician

Buzz Osborne en Dale Clover - al vijfendertig jaar de spil van de band - lijfden naar goede gewone schoon volk in. Steve McDonald (zie ook Redd Kross) mocht al bassen op de vorige Melvins-plaat, nu mag ook Jeff Pinkus (zie ook Butthole Surfers) meedoen. "Maar Pinkus is toch ook een bassist?", horen we u andermaal luidop denken. Inderdaad, maar als de Melvins met twee drummers de hort op mogen, dan kunnen twee bassisten toch ook, dixit King Buzzo. Ach, in het universum van de Melvins mag eigenlijk zowat alles. Je album aftrappen met een streepje gedateerde hardrock bijvoorbeeld. Heel even dachten we wat-is-me-dat-nu?, maar na twee minuten schiet de ritmesectie retestrak in actie. Opener Stop Moving To Florida is eigenlijk een aaneenschakeling van twee covers. U raadt het al: Stop (een belegen classic van een halve eeuw terug) en Moving To Florida (een song van de Butthole Surfers). 

Butthole Surfers zijn niet alleen aanwezig in de gedaante van de bassist en in de albumtitel (een erg dikke knipoog naar het album “Locust Abortion Technician” uit 1987). De plaat begint met een song van de Buttholes en eindigt met nog een song van hen (Graveyard). Daartussenin heeft de plaat iets van een flashback naar MTV’s 'Alternative Nation'. Embrace The Rub had van Victims Family kunnen zijn, Flamboyant Duck roept echo’s op van Perry Farrell bij Jane’s Addiction en als rode draad door het album hoor je outtakes van Nirvana’s debuut. Maar laat ons de geschiedenis niet omkeren. De Melvins blijven het origineel. Behalve die enkele keer dat ze met een Beatles_cover zelf terugkeren in de tijd, overigens een erg puike cover van I Want To Hold Your Hand.

Of we over tien jaar spontaan naar deze Melvins-plaat teruggrijpen, valt te betwijfelen. Maar elke luisterbeurt geeft verdomd veel goesting om de band nog eens live te zien. Helaas touren ze met dit album (voorlopig?) alleen in de VS.

 

20 mei 2018
Christophe Demunter