The Me In You Forgotten Clothes

Noisesome Recordings
Forgotten Clothes
‘Forgotten Clothes’ is het debuutalbum van The Me In You, een mannelijk Belgisch vijftal waarvan de groepsnaam al net zo klinkt als hun product: ingetogen en sober. Ze houden zich bezig met intimistische folkpop, melancholische melodieën en meerstemmige harmonieën waardoor niemand de wenkbrauwen fronst als Bon Iver, Nick Drake en Sparklehorse opduiken in hun lijstje met inspiratiebronnen.


The Me In You staat synoniem voor de vervlogen dagen, en om hun plaat zo te doen klinken, werden producer Joris Caluwaerts (The Go Find, Zita Swoon) en Bob Hermans (Stijn) gevraagd om het geheel in goede banen te leiden. Sinds 2009 zijn ze hard aan het werk, en nu wenkt dan eindelijk de grote doorbraak. Eind vorig jaar mochten ze het voorprogramma van de Customs al verzorgen, tegenwoordig worden ze regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio 1.
Een voorproefje kregen we met hun melancholisch klinkende single Girl In Armour, meteen sterke opener van de plaat. De zachte stemmen en repetitieve gitaren voeren ons weg naar dromerige landschappen en nostalgische weemoed.
Ook de recente tweede single Low Battery zet aan tot denken en verrast door de montere gitaarplukjes en vocale harmonieën. Weinig vernieuwende elementen, maar des te meer oprecht en onopvallend. We hebben de indruk dat deze Hagelanders zo weinig mogelijk aandacht willen, want zo staat het ook op hun hoesje: “we speak in a minor key”.
Met een niemendallentje als London To NY  sluimert de zwaarmoedigheid door, maar het wordt net geen deprimerende trip door de catchy melodieën en de rustige gitaarbegeleiding. All Day Long, een van de hoogtepunten van deze plaat, begint met een sobere elektrische gitaarlijn om uiteindelijk uit te groeien tot een opgewekt nummer met riffs waar menigeen jaloers op zou zijn. Dit is dan ook het dichtst dat de jongens ooit zullen komen bij een levenslustig nummer: met Shark Song keert het dromerig stilleven terug. Zanger Stijn Claes lijkt uit een diepe put te komen, en mompelt veeleer onverstaanbare woorden.
Dit bloedmooie debuut houdt hetzelfde hoge niveau aan over de hele lijn en voelt als een boswandeling op een warme zomerdag. Hier wordt alvast ongewoon veel op replay gedrukt.
Op 9 februari stelt The Me In You hun album voor in 't Stuk in Leuven.

February 9, 2012
Janne Degryse