The Kooks - 10 Tracks To Echo In The Dark

Lonely Cat/AWAL Recordings Ltd

10 Tracks To Echo In The Dark

Hun laatste album, ‘Let’s Go Sunshine’, dateert reeds van 2018 en zorgde ervoor dat deze Britse band in hetzelfde jaar een graag geziene gast was op diverse Europese en Britse festivals. Nu, vier jaar later, is het tijd om hun zesde album voor te stellen.

Het was even wachten op het zesde en nieuwe album van de Britse Indie band The Kooks, maar dit was totaal buiten hun wil om. De nieuwste telg binnen de The Kooks familie werd ’10 Tracks To Echo In The Dark’ gedoopt en bestaat uit, jawel, tien nieuwe nummers. En dat de songs wel even blijven nazinderen, dat is een kleine understatement.

Frontman Luke Pritchard trok kort na hun festivaltour van 2018 naar Berlijn om aan een nieuw album te werken. Hiervoor schakelde hij tevens de hulp in van Tobias Kuhn om samen het merendeel van de nieuwe plaat te schrijven en te producen. Voor ze het goed en wel beseften hadden ze reeds vijf nummers ingeblikt, maar toen kwam dat ene lelijke virus dat een globale pauzeknop indrukte. Uiteindelijk slaagde Pritchard erin om samen met Kuhn en zijn twee bandleden, Hugh Harris (lead gitaar/synthesizer/bas) en Alexis Nunez (drums), het nieuwe album volledig op te nemen.

De nieuwe plaat wordt echter niet op de traditionele manier uitgebracht, maar wel in drie delen. Het eerste deel, de ep ‘Connection – Echo In The Dark Part I’, kwam reeds eind januari 2022 uit. Op deze ep stonden de nummers Connection, Jesse James en Modern Days. Meteen wass te horen dat Pritchard voor dit album de elektronische sounds had binnengehaald, maar ook dat hij vanuit een meer positieve kijk op het leven zijn werk had neergepend. Het is vrij logisch dat Connection werd uitgebracht als single. Het is een echte oorworm die zich zeer comfortabel in je hoofd nestelt.

Eind april 2022 kwam dan het tweede deel, ‘Beautiful World-Echo In The Dark Part. II’, uit. Ook op deze ep werden drie songs opgenomen – Closer, Beautiful World ft. Milky Chance en 25. Pritchard schreef Beautiful World op de dag dat hij hoorde dat zijn echtgenote, singer-songwriter Ellie Rose, zwanger was van hun eerste kindje. Het is dan ook niet verbazend dat het positivisme en optimisme eraf spat. 25 leunt dan opnieuw meer aan bij hun sound en levert een funky baslijn, terwijl Closer eerder neutraal begint en opbouwt naar een refrein dat je algauw kan meezingen.

Na het uitbrengen van de eerste twee ep’s als opwarmer voor de volledige nieuwe plaat werd in juni 2022 nog een laatste single uitgebracht. Cold Heart is op en top The Kooks. Funky Indie met hier en daar een elektronische toets en de herkenbare stem van frontman Pritchard. Dankzij een catchy refrein en de gitaar is stilstaan niet langer een optie.

The Kooks brachten tot nu toe reeds zeven van de tien nieuwe nummers. De overige drie staan te popelen om zichzelf voor te stellen en dat laten we hen met plezier ook doen. Vanaf 22 juli 2022 kan je de laatste drie songs, net als de volledige plaat, zelf ontdekken.

Ondertussen zijn The Kooks volop aan het touren om een andere mijlpaal te vieren – de vijftiende verjaardag van hun succes- én debuutalbum ‘Inside In/Inside Out’. Op 4 maart 2022 waren The Kooks reeds te gast in België. Maar niet getreurd als je ze dan hebt gemist, want op zaterdag 4 februari 2023 staan ze opnieuw in Vorst Nationaal en tickets hiervoor zijn hier beschikbaar.

25 juli 2022
Marjolein De Smet