The Jig - Live In Rio

B-Crack Recordings

Live In Rio

De Nederlandse blazersfunk band The Jig timmert aan de weg in Brazilië, waar de groep de afgelopen jaren regelmatig te gast was op grote en middelgrote festivals.

In 2019 vierde het achttal de tiende verjaardag op het Rio das Ostras Jazz & Blues Festival voor een groot publiek. Nu ligt de band noodgedwongen stil, maar gelukkig is er een live album voor iedereen die snakt naar spijkerharde funk.

The Jig heeft vanaf het debuutalbum 'Brooklyn Blowout' (2011) nog twee sterke studio albums uitgebracht ('Aargh!' en 'Proximo Disco'), maar hun reputatie is toch vooral gestoeld op de dampende live shows. Heel terecht dus dat de band besloot om een tape mee te laten lopen bij het laatste festivaloptreden in Rio en die zonder overdubs of correcties uit te brengen als vierde album.

Er wordt strak gemusiceerd op deze originele tracks, die The JB’s en Tower Of Power naar de kroon steken. De funklicks vliegen je om de oren, afgewisseld met spetterende solo’s. In zes van de elf nummers krijgt zanger Mr Ruben de kans om het publiek nog meer op te zwepen met zijn Prince-achtige rants.

Maar The Jig is toch vooral een instrumentale soul- en funkmachine die tweeënvijftig minuten lang voortdendert en de twintigduizend fans laat dansen, zweten en naar adem happen. Draai je deze live opname lekker hard, dan ruik je de Braziliaanse lijven bijna. Of het zouden je eigen oksels kunnen zijn. Want stilzitten is niet te doen bij The Jig.

12 september 2020
Hans Croon