The Irrational Library - We... Are Doomed

Tres records

We... Are Doomed

Trump was de lont voor deze trap onder de kont.

The Irrational Library is niet zomaar een band en ‘We… are Doomed (Pragmatic Propaganda)’ is niet zomaar een derde album. De band is stevig geaard in de underground en ceremoniemeester van dienst is de in Amerika geboren Joshua Baumgarten alias Mr. Weird Beard en de Beat Rabbi, de Godfather van de Haarlemse tegencultuur.

Mocht u het nog niet doorhebben: dit is een politiek geïnspireerde plaat. De officieuze stadsdichter van Haarlem, Joshua Baumgarten reciteert schuimbekkend de sociaal-politiek geëngageerde verzen die sterk beïnvloed zijn door iconen uit de beat-, provo- en punkcultuur over een vuige groove die neergelegd wordt door Misha Zeera (bas) en Lars van der Weiden (drums). Namen als Cop Shoot Cop, The Minutemen, MC5 en Gill Scott Heron geven de richting aan en de baritonsax van Tom de Haan geeft een zetje richting Morphine met de strakke melodieën en psychedelische improvisaties.

De bombastische opener More Of The Obvious Less zet de toon.Trump krijgt er hier goed van langs, zeker als je er ook de video, die bulkt van de spotprenten van de ex-president, bij neemt. Maar de band mikt ook op de heupen. Stilstaan is er niet bij op deze funky soulpunk. De revolutie moet en zal swingen!

This Next Song draagt de band op aan al wie te lijden had onder Trump en zijn lakeien en zelfs achter Jezus himself. Hoe eerlijk en gemeend het engagement en de teksten van Baumgarten ook zijn, een vleug humor is nooit ver weg. Gelukkig maar, want zo heeft ook We… Are Doomed een meer dan dubbele bodem. Wie denkt dat dit een gitzwarte, no-future song betreft, heeft het bij het verkeerde eind.

Naast Trump krijgen ook anderen ervan langs. Facebook wordt gekielhaald in The Algorithm. Dat nummer hekelt hoe sociale media megafoons werden van hatespeech en fake news en het zou ons niets verbazen mocht The Day Hip Hop Music Died His 2nd Death gaan over rappers als 50 Cent, Lil Wayne en Lil Pump die Trump steunden. In X’s In The Sky gaan dan weer de gelovers van complottheorieën zoals chemtrails over de knie, wordt mentale gezondheid en niet corona als epidemie nummer één gezien en passeert ook nog eens de vluchtelingenproblematiek.

U merkt het: Baumgarten en de zijnen vatten de tijdsgeest in deze twaalf songs die catchy en opzwepend klinken, maar tegelijk borrelen als de onrust in de onderbuik van al wie regelmatig het nieuws volgt. Alleen het korte Spoke To You is een relatief rustpunt in deze stortvloed aan inzichten. Muzikaal dan, want ook over deze song hangt een soort elektrische spanning die je de adem afsnijdt.

Afronden doet het viertal met een onvervalst anti-nazi-anthem. Elke zin in Nazi Shmatzi eindigt met een uitgespuwd “nazi” en elke fluim raakt wel een proud boy, een racistische flik of een witteboordcrimineel. Nazi Shmatzi’s zijn overal, maar The Irrational Library waakt.

7 februari 2021
Marc Alenus