The Homesick - The Big Exercise

Sub Pop Records

The Big Exercise

Wij waren nog jong en relatief naïef toen in 2009 het alom geprezen ‘Merriweather Post Pavillion’ van Animal Collective uitkwam. We herinneren ons nog goed hoe we de cd kochten na het lezen van een vijfsterrenreview in Humo (dat deden mensen toen soms nog) en geen bal van de hype begrepen. Tot het ons een paar dagen later eindelijk daagde: je moet retestoned zijn of lsd pakken om deze muziek ten volle te kunnen appreciëren.

Inmiddels zijn wij vele jaartjes ouder en wijzer en wisten wij dan ook na één luisterbeurt van ‘The Big Excercise’ wat ons te doen stond. Recensies schrijven, het kan een zwaar metier zijn, maar heeft soms ook zo zijn voordelen. The Homesick combineert het geluid van The Beach Boys met dat van Animal Collective, gooit er nog een streepje postpunk tussen (werkt verbazingwekkend goed) en nodigt iedereen uit om in de wei met een dikke joint onder de zon te gaan liggen.

Begrijp ons niet verkeerd: Animal Collective is nog net ietsje trippier dan The Homesick en zelfs zonder recreatieve hulpmiddeltjes valt ‘The Big Exercise’ best goed te beluisteren. Dat blijkt uit een handjevol uitstekende nummers zoals Children’s Day, I Celebrate My Fantasy en titelnummer en persoonlijke favoriet The Big Excercise. Stuk voor stuk liedjes die ingenieuzer in elkaar zitten dan je op het eerste gehoor zou denken.

De leden van The Homesick komen uit Nederland, maar dat valt niet af te leiden uit de Californische vibes en de productie. Dat de Nederlandse band internationale uitstraling heeft, bewezen ze ook door te tekenen bij het legendarische Amerikaanse indielabel Subpop, dat onder meer de eerste albums van Nirvana, Fleet Foxes en The Shins uitbracht. Niet slecht voor een paar jongens uit een klein boerendorpje.

Betekent dat dan dat alles goed zit op deze plaat? Nee, dat ook weer niet. Niet elk nummer op ‘The Big Excercise’ is even sterk en soms voelt het album vermoeiend aan, net door de grote hoeveelheid ideeën die in elk nummer gepropt zitten. Less is soms more en dat lijkt The Homesick nog niet altijd even goed door te hebben. Stiekem moeten wij ook toegeven het debuut nog net iets beter te vinden.

Desondanks is ‘The Big Exercise’ een zeer aangenaam zomerplaatje dat waarschijnlijk nog beter klinkt op een zonnige festivalweide. Onze noorderburen zijn al enkele jaren een inhaalbeweging aan het maken, als het op festivals aankomt (Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret). En de laatste tijd hoort daar ook een muzikale inhaalbeweging bij. U mag The Homesick daarbij rekenen.

26 april 2020
Max De Boeck