The Heavy Crown - Reign On

Eigen beheer

Reign On

Binnenkort zal het drie jaar geleden zijn dat Jelle Tommeleyn overleed nadat hij, op weg naar huis na een show met zijn band The Heavy Crown, werd aangereden en overleed. Maar “Lil’ Bonham” (naar John Bonham van Led Zeppelin) leeft verder dankzij deze plaat.

Het zag er allemaal heel mooi uit voor The Heavy Crown, het vintage rocktrio uit Brugge. Ze hadden in 2015 debuutplaat ‘Full Of Haze’ uitgebracht en dat leverde hen mooie optredens op in Trix (Desertfest) en een nominatie voor Humo’s Rock Rally. Maar in februari 2016 viel de hemel op hun hoofd toen de drummer en vriend het leven liet in een ongeval met vluchtmisdrijf. Overgebleven leden Tristen Vandenbouhede (zang, bas, toetsen) en Jasper Govaerts (gitaren, synths) zagen het niet meer zitten om verder te doen en trokken voor onbepaalde tijd de stekker uit de band.

Toen maanden later de aanvaarding kwam, ontkiemde ook het besef dat het beste wat ze konden doen om hun vriend levend te houden, toch verder doen was. Meer nog: de tragedie inspireerde hen tot het maken van een nieuwe plaat. Daarin leeft “Lil’ Bonham” verder als een metaforische astronaut die probeert vanuit de ruimte contact te maken met zijn geliefden. Die ruimte staat dan voor de dood en het hiernamaals. Thema’s als escapisme, de kracht van verbeelding, verlies en verdriet, vernieuwing, hoop, genezing door liefde en aanvaarding staan centraal en beïnvloedden ook het geluid van de band.

Toch onderging The Heavy Crown op dat vlak eerder een evolutie dan een revolutie. Ook met nieuwe drummer Stan Van Acker klinkt de groep als een progressieve rockband uit de jaren zeventig met lichte psychedelische toetsen en subtiele moderne accenten.

Wij vonden het even wennen aan de zangstem van Vandenbouhede, die niet echt klinkt als een rockzanger, maar de titeltrack nestelt zich wel meteen in je oor. En na een paar luisterbeurten en vooral als de band op kruissnelheid komt zoals in Greenish Brown en Venus Gold, waarin het orgeltje mag gieren, de drumvellen strak gespannen worden en de gitaren en bas wat feller geteisterd worden, snappen we waarom dit trio tot de beste Brugse bands van het moment wordt gerekend.

Ook Three Swans met spacy synths en heerlijke gitaarsolo behoort tot de hoogtepunten van het album en daar vind je ook dat jachtige orgeltje weer! Dat speelt ook weer een rol in het daaropvolgende Wicked Lady, waarin de band zowaar nog een versnelling hoger schakelt. “Just give me more”, zingt Vandenbouhede. En dat kunnen we alleen maar beamen.

Het is geen tien keer in de roos op ‘Reign On’, maar het is wel een plaat waarin het trio duidelijk hart en ziel in heeft gelegd. “Lil’ Bonham” zal vast goedkeurend meedrummen daarboven.

‘Reign On’ is te streamen op Spotify en Bandcamp, maar wie snel is kan misschien een van de prachtige vinylexemplaren (dat artwork van Charles Degeyter!) in de wacht slepen via Cursed Tongue Records.

31 januari 2019
Marc Alenus