The Green Kingdom - Voyager

Sound In Silence

Voyager

Het is nog niet zo heel erg lang geleden dat de Amerikaan Michael Cottone aka The Green Kingdom de wereld verbeterde met de verbeeldingsrijke ambientplaat ‘Solaria’. Goed twee jaar (en een viertal releases op andere labels) later verwelkomt  Sound In Silence een derde Kingdom-uitgave. ‘Voyager’ is geïnspireerd op het gelijknamige ruimteveer. Hoef je dan verwonderd te zijn dat je een stevige kosmische ambienttrip tegemoet gaat?

‘Voyager’ is het relaas van een reiziger. Een reiziger die doolt tussen verschillende vormen van rust. Via aangestreken drones, voorzichtige fonkelnoten of doezelscapes. Met een roes van warme galm of, bij Astral Companion, met dubby echo’s. Met veel liefde voor traagheid, feelgoodmelodieën en gemoedelijkheid.

Dit is een soort minimale melodiemuziek waar de Griekse platenfirma Sound In Silence met de gelimiteerde cd-r’s in uitblinkt. Waar je voor in een warm bad gaat liggen, omringd door theelichtjes. De enige rustverstoorder is het uitzonderlijk ritmische geschuifel in de net iets explicietere titeltrack. Maar los daarvan is dit ambient met hoofdletter A. Van astraal, aangenaam en absoluut overweldigend. Of ook een beetje lounge met de L van liefde.

Dit album van minimalisme is er eentje van pure weelde. En aanvankelijk stoorden we er ons aan dat The Green Kingdom weigerde om dit soort oeverloze droommuziek te laten plaatsvinden overheen tracks die vijf of zelfs tien minuten duren. Nee, van de twaalf nummers op ‘Voyager’ haalt er nauwelijks eentje de drie minuten. Maar doordat ze que sfeer en beleving in elkaars verlengde liggen, besef je dat dit helemaal geen mankement is, maar juist een vorm van verrijking. En om ons argument helemaal onderuit te halen, sluit de geluidsmagiër af met een Glacierscape van meer dan zes minuten waarin aangestreken tonen, lang glijdende klanktapijten en fonkelende toetsen op een magistrale manier samenkomen.

Om maar te zeggen: als je liefhebber bent van fantasieverrijkende sfeerambient, mag je deze ‘Voyager’ gerust een score van honderd procent of zelfs meer geven.

19 februari 2023
Johan Giglot