The Gaslight Anthem - Get Hurt

Virgin Records

Nieuwe horizonten opzoeken. Zoals U2 dat deed met 'Achtung Baby!' Of Pink Floyd nadat David Gilmour Syd Barrett kwam vervangen. Dat was wat The Gaslight Anthem wou doen met 'Get Hurt'. Of dat laat Brian Fallon toch uitschijnen in interviews. En dan lijkt de missie toch niet echt geslaagd.

Get HurtNiet dat 'Get Hurt' helemaal niet te pruimen is. Er staan goede tot zeer goede nummers op. Maar 'Achtung Baby!' ? Nee, zo ver zouden we niet durven gaan. En van de drastische bocht die Pink Floyd moest nemen nadat Syd Barrett andere dingen aan (en in) zijn hoofd had is hier ook geen sprake.

Een andere plaat misschien wel. Iets waartoe producer Mike Crossey, die eerder onder meer Foals, Arctic Monkeys en Jake Bugg onder handen nam, ongetwijfeld zijn bijdrage leverde. Maar zo drastisch zijn die veranderingen nu ook weer niet. En The Gaslight Anthem is nu eenmaal geen The 1975 (en gelukkig maar).

Opener Stay Vicious deed ons nochtans bij de eerste luisterbeurt al meteen opkijken. Nu begrijpen we meteen ook de schampere benaming "The Grungelight Anthem", die de band op het internet kreeg opgespeld. Fallon klinkt dan ook alsof hij net een week heeft overleefd op Bourbon en vijftien sloffen sigaretten en de gitaren gaan stevig tekeer.

En ook de rest van de songs werkt wel als je ze een paar rondjes geeft. Zelf hebben we het vooral voor die opener dus. En ook afsluiter Dark Places mag er zijn. Verder ook genietbaar: 1,000 Years, Helter Skeleton (fantastische titel trouwens), Rollin’ And Tumblin’, Ain’t That A Shame en de breekbare ballade Break Your Heart.

Minder van onze gading: het titelnummer, waarbij wij op één of andere manier flashbacks naar Cock Robin krijgen. Nu vonden wij Cock Robin niet eens zo’n slechte band (noem het een lapsus), maar toen - jaren tachtig – was dat toch al afgelikt. En op één of andere manier past dat niet echt bij The Gaslight Anthem. Ook de bijdrage van Sharon Jones (te horen in de koortjes) kon niet echt veel soul toevoegen aan Stray Paper.

Het zou een overgangsalbum kunnen zijn. Alleen vragen wij ons af of dat dan richting de mooi afgeborstelde poprock is. Laat ons hopen van niet. Intussen houden wij het nog even vol op basis van dit ‘Get Hurt’, maar dat krediet is uiteraard niet onuitputtelijk.

The Gaslight Anthem speelt op 3 november in de Ancienne Belgique.

22 augustus 2014
Patrick Van Gestel