The Gaslight Anthem - American Slang

Suburban

Een haast onmogelijke klus is het, de nieuwe van The Gaslight Anthem recenseren zonder Bruce Springsteen te vermelden. The Boss was niet alleen de springplank voor het succes van zijn streekgenoten (neem deze beelden maar eens onder de loep of duw de recent verschenen concertregistratie van Bruce Springsteen & The E-Street Band 'London Calling, Live in Hyde Park' in uw dvd-speler en u weet waarover wij het hebben). 'City Slang' staat - zowel muzikaal als lyrisch - ook bol van de verwijzingen naar de vijftigjarige oerrocker. Of we daar rouwig om zijn? Absoluut niet, want The Gastlight Anthem blijft bovenal zichzelf op z'n derde langspeler. En maar goed ook.

American SlangDe ingrediënten van 'American Slang' zijn nagenoeg dezelfde als die van hun voorganger 'The '59 Sound'. Gebalde, energieke gitaarriffs over potige folkritmes  die het midden laten tussen The Clash, Social Distortion, Billy Bragg en - jawel - Springsteen,  maar bovenal klinken als The Gaslight Anthem. En het is precies dat wat de band zo speciaal maakt. Elke keer opnieuw slagen ze er in om al die overduidelijke invloeden te kneden tot een eigen mooi uitgebalanceerde sound.

Tien songs telt het schijfje, goed voor een kleine vijfendertig minuten van intens en ongebreideld spelplezier. Al is de plaat op het eerste gehoor misschien iets minder hitgevoelig dan 'The 59 Sound', er valt geen enkel nummer echt uit de toon. Integendeel: Stay Lucky, Orphans en The Spirit Of Jazz komen na iedere luisterbeurt beter uit de verf.

Ook de songstructuren en Brian Fallons teksten nemen een flinke stap voorwaarts. Zo mocht titelsong American Slang dan wel in een net iets hogere versnelling zijn opgenomen. Het nummer vertaalt perfect waarvoor het viertaal staat: een gedreven en bijzonder goed geoliede rock-'n-rollmachine zonder al te veel franjes.

"Music will heal us all" horen we Fallon brommen  in Boxer. Een zinsnede die het geheel erg mooi samenvat.  Het eindverdict is dan ook eenvoudig. Met 'City Slang' levert The Gaslight Anthem  andermaal een sterke plaat af. Tien degelijke, no nonsense en stevig uit de kluiten gewassen rockers, zoals we ze graag hebben. Een blijver waarmee de band definitief bij het selecte groepje van gevestigde waarden kan gerekend worden.

The Gaslight Anthem speelt op vrijdag 2 juli in de Marquee van Rock Werchter.

20 juni 2010
Kevin Vergauwen