The Foundation - Mask

Xymphonia Records

Mask

In de extended family die de Nederlandse proggemeenschap is, geldt Ron Lammers als een vertrouwd verlengstuk. Met zijn label Xymphonia Records gaf hij albums uit van veteranenbands Plackband (het "Haagse Genesis") en Timelock. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en de conceptelpee ‘Mask’, verpakt in een mooi mediaboek, is de eerste worp van The Foundation.

Dat verhaal gaat inmiddels terug tot de jaren negentig, maar persoonlijke omstandigheden beslisten er anders over. In 2020 kocht Lammers eindelijk een keyboard en was hij de aanjager achter het verhaal en de muziek van ‘Mask: A Fairy Tale Of Real Life’. Het is gebaseerd op een autobiografisch verhaal en geformatteerd als een chronologische representatie van het menselijke bestaan.

Het existentiële thema mag dan afgezaagd klinken, Lammers geeft de plot wel een controversieel kantje. Want we worden misschien geboren om lief te hebben, maar opvoeding en samenleving doen ons leren haten. Men verwacht dat we streven naar de best mogelijke positie in de maatschappij inzake financiën en prestige. Daarom dragen we een masker dat ons verblindt voor wat echt van tel is. Wanneer zetten we dat masker eindelijk af en geven we onszelf over aan persoonlijke vernieuwing?

Dit ethische appel zal niet elke luisteraar bekoren, maar het is de uitvoering die telt en die elke scepticus gemakkelijk over de streep trekt. Een fraaie band heeft Lammers rond zich verzameld met onder meer zanger Mark Smit (van het onlangs ter ziele gegane Knight Area) en oud-Cliffhanger-leden Rinie Huigen en Gijs Koopman. Vooral op het langere titelstuk horen we Smit vocaal excelleren. Daarnaast is ‘Mask’ ook een fijne gitaarplaat.  

De gecombineerde ervaring van nog wel meer oude rotten uit de polderprog betaalt zich flink uit over het hele album. The Foundation blijft zeker niet in het verleden trappelen, want ‘Mask’ is fris klinkende en vaardige symfonische muziek. Paradoxaal genoeg doet ze toch denken aan nostalgische tijden, met name de jaren negentig, toen het Nederlandse label SI Music de neoprog een flinke boost gaf met een uitgavebeleid waar een hart voor kwaliteitsvolle underground het warm van kreeg.

Maar zoals het verhaal achter ‘Mask’ uiteindelijk op de toekomst gericht is, heeft The Foundation nog een mooie weg af te leggen. Met verschillende klasse A-instrumentalisten in de gelederen en het gat dat Knight Area achterlaat, moet dat lukken.

11 oktober 2023
Christoph Lintermans