The Essex Green - Hardly Electronic

Merge Records

Hardly Electronic

Waar The Essex Green al die tijd heeft vertoefd? Joost mag het weten. Het indiepopgezelschap uit Brooklyn sierde na zijn derde studioplaat ‘Cannibal Sea’ in 2006 in stilte. Maar nu is er dus eindelijk een nieuw hoofdstuk. ‘Hardly Electronic’ teert ongestoord op jaren ’60-harmonieën, de liefdevolle samenzang van Jeff Baron en Sasha Bell en dat extra tikkeltje psychedelische eigenwijsheid dat een kwalitatief album verdient.

Vlot, harmonieus en met hoge, dartele zomermelodietjes. ‘Hardly Electronic’ doet vanaf de eerste noten alsof er van een afwezigheid geen sprake was. De eenvoud van een fijn melodietje, de hoge samenzang tussen man en vrouw en de zachte onderbouw van een speelse synthesizer en een warme trompet; luisteren we bij Sloane Ranger nu naar Belle & Sebastian of The Essex Green? 

The Essex Green doet echter nooit moeilijk en presenteert wat de luisteraar wenst: jeugdige en ongecompliceerde liedjes. De ene keer rockender en met een nogal penetrante baslijn (Don’t Leave It In Our Hands), de andere keer met een leuk, wippend orgeltje, fijne strijkers en een opklimmend gitaarstukje, met duidelijke knipoog naar The Beatles (Modern Rain). Soms nogal ijl en met bijna romantische accenten, soms ronduit humoristisch. In die laatste categorie mag je gerust de even opzij springende slapstick country van Bye Bye Crow plaatsen.

In elk geval verliest deze plaat nooit zijn luchtigheid en houdt het veertien liedjes lang zijn speelse, zachtmoedige karakter aan. Zelfs wanneer Sasha Bells hoge, frêle stem versmelt met warrige fluit- en pianojazz in de stilteballade Slanted By Six, kan je nauwelijks van gewichtigheid spreken. Dat is trouwens ook helemaal niet nodig. Het overstelpen met harmonieën en sprankelende melodieën volstaat ruimschoots. Oh ja, en de plaat, met een jongetje in bloot bovenlijf dat op straat fietst, klaagt over de vervreemding van een jonge, aan technologie verslaafde generatie. Het zal allemaal wel. Enjoy the show.

29 september 2018
Johan Giglot