The Dead Daisies - Locked And Loaded

Spitfire records

Locked And Loaded

Een supergroep oprichten is één ding, grenzen verleggen zonder er een routineklus van te maken een heel ander.  Maar dit is een puur rockplaatje waarbij de adrenaline over de gehele lijn van de muren druipt.

The Dead Daisies bestaat uit een hele rits topmuzikanten uit het rock- en metalgebeuren. Sinds 2013 bewijst deze band dat rock nog steeds springlevend is. Met 'Locked And Loaded' zijn ze nu toe aan een coveralbum met songs van The Who, Deep Purple, Neil Young, Creedence Clearwater Revival en meer. Naast topmuzikanten als gitarist David Lowy, bassist Marco Mendoza en drummer Deen Castronovo werden er ook een hele reeks gasten opgetrommeld voordeze plaat zoals Jackie Barnes, Richatd Fortus, Dizzy Reed, Jon Stevens en Brian Tichy.

De meeste songs op dit album dragen normaliter het label "AFBLIJVEN". Als je daar dan iets mee doet, moet het gewoon perfect zijn. Vanaf Midnight Moses, een lekker aanstekelijk pareltje, voel je al aan dat deze band zich amuseert als een kind in en speelgoedwinkel. The Dead Daisies brengen songs als Evil, Fortunate Son en Helter Skelter met zoveel spelplezier dat het lijkt alsof ze die heruitvinden. Net dat trekt ons nog het meest aan.

Enkele live gebrachte songs als American Band, Rockin' In The Free World en Highway Star vormen bovendien nog een belangrijk pluspunt voor deze plaat. Die bewijzen namelijk ten volle dat je The Dead Daisies vooral live aan het werk zou moeten zien. Daar lijken de songs nog het best tot hun recht te komen. De energie stroomt uit de boxen en bezorgt je de nodige adrenalinestoten. Oudere rocksongs krijgen zo de injectie die ze soms toch kunnen gebruiken. Ideaal dus om je luchtgitaar boven te halen, en - best na het opzijschuiven van de meubelen - stevig te headbangen en de songs uit volle borst mee te brullen.

Muzikanten samenbrengen binnen een project hoeft dus niet per se te leiden tot een saaie boel. Integendeel. The Dead Daisies zijn het zoveelste bewijst dat rock nog lang niet dood is en ook nooit zal sterven.

22 augustus 2019
Erik Van Damme