The Coral - Move Through The Dawn

Ignition Records

Move Through The Dawn

Een tijdlang leek dit gezelschap uit Liverpool de gitaren aan de boom te hangen, maar met een tweede langspeler op evenveel jaren tijd lijkt het creatief weer goed te gaan. De knalroze, zevende langspeler ‘Move Through The Dawn’ blaakt van muzikale gezondheid en enthousiasme. Over het verhaal van een plaat die zo vanzelfsprekend klinkt, dat hij er al lang had moeten zijn.

 

Om meteen een open deur in te stampen: The Coral zalft, aait en siert in een dozijn brave, gemakkelijk wegslikbare indiesongs. Zoiets als bij opgewekte opener Eyes Likes Pearls: strijkertjes, ontdubbelde zang, zomers melodietje, ... lekker doordacht en ongevaarlijk. “All my troubles seem so far away from me”, riedelt frivool frontman James Skelly.
 
En die vrolijke, uptempo wij-zijn-goed-bezig-drive houdt aan. Een fijn orgelriedeltje in het levenslied Love Or Solution, Eyes Of The Moon of Outside My Window: stuk voor stuk inwisselbaar en even genietbaar, in het laatste geval aangesterkt met een licht snuifje psychedelische seventieskruiden. The Coral kiest voor radiohitjes die klaar zijn om te verdwijnen in de massa gladgepolijste popriedeltjes. Verwacht geen verrassingen, diepere boodschappen of extra’s, geen bergen of dalen, knallers of dieptepunten. ‘Move Through The Dawn’ is een plaat die zijn verwachtingen volledig waarmaakt en fans verwent.
 
Dat betekent ook geen ingenieuze arrangementen, maar een klassieke bezetting gitaar-bas-drum-orgel, die enkel doorbroken wordt met een goedkeurende hoofdknik in de akoestische afsluiter After The Fair. Maar laten we vooral de zaken even positief bekijken als de band zelf doet. Dit moet één van de meest coherente, harmonieuze en vrolijke platen zijn die het jaar 2018 te bieden heeft. En een extra stukje optimisme kan nooit kwaad.
21 oktober 2018
Johan Giglot