The Burning Hell - Garbage Island

You've Changed Records

Garbage Island

Ow, horen we daar een zweem van Squeeze? Dan toch eens verder luisteren.

Zo gaat dat dan bij ons en misschien ook wel bij u. De band in kwestie heet The Burning Hell en is eigenlijk het speeltje van songschrijver Mathias Kom, die samen met vaste kompanen en multi-instrumentalisten Ariel Sharratt en Jake Nicoll dit project uit de grond stampte. Het is de negende plaat al van deze Canadezen, die tot nu toe enkel aan de andere kant van de oceaan naam maakten. In die mate zelfs dat er al een tribute album werd opgenomen, waarop onder meer Great Lake Swimmers en John K. Samson eer betoonden aan Mathias Kom.

Maar terug ter zake. Die referentie aan Squeeze? Wij hoorden dat met name terug in Birdwatching, dat wel heel erg teruggrijpt naar het vroege werk van de Engelse band. Maar evengoed horen wij Bill Callahan opdoemen in de melancholieke stem van de frontman. Hiermee heeft u meteen een idee van de variatie die op deze merkwaardige plaat te horen is. Dat gaat dan van het (aanvankelijk) akoestische luisterlied Dirty Microphones tot de brave punkrock van Empty World, dat alles gelardeerd met de meest fantasierijke teksten. Een voorbeeld? “Sharing dirty microphones / With ska bands from the outer zones / Dancing in our plastic skirts / Trading kerosene for merch” (Dirty Microphones).

En die fantasie beperkt zich niet enkel tot de teksten van de songs. De hoes (van de hand van Sharratt, net als de video voor Nigel The Gannet (zie hieronder) trouwens) is een bron van vermaak voor wie er even de tijd voor neemt. Bovendien werd er ook een boek gemaakt, dat bij de plaat hoort (maar intussen al uitverkocht is).

Het resultaat van dat alles is een uiterst smakelijke plaat vol van de gekste ideeën op de tonen van alles wat ergens tussen inventieve pop en voorzichtige poppunk gaat. Dan ben je in ons boekje alvast goed bezig. Nu nog hen naar België brengen. Iemand een voorstel?

20 juli 2022
Patrick Van Gestel