The Black Keys - El Camino

Nonesuch Records

Ruik je die geur van verse olie en verbrande rubber? Het zijn The Black Keys die je komen oppikken. Klim in één van die Chrysler Voyagers van op de hoes en scheur weg richting autostrade. Doe het bij voorkeur ’s nachts, want deze plaat heeft een need for speed. Het zou zonde zijn, mocht u achter het stuur zitten headbangen met één arm uit het raampje terwijl u – pak ‘m beet - ter hoogte van Drongen in de file staat.

El CaminoThe Black Keys veroverden definitief een plaatsje in de rockhelft van ons hart met hun vorige album ‘Brothers’. En wie dacht dat Dan Auerbach en Pat Carney met die plaat hun magnum opus maakten, zal nu zijn oren opentrekken. De twee multi-instrumentalisten haalden de banden aan met Danger Mouse, die ook al hun vijfde plaat ‘Attack and Release’ produceerde, en die wist de goed geöliede, dubbele motor te voorzien van turboinjectie.

Dit duo uit Akron - ook wel eens de rubberhoofdstad genoemd omdat Goodyear er haar hoofdkantoor heeft - schakelt meteen in zesde versnelling met de u al bekende single Lonely Boy. De zompige blues, waarin het duo zich in het verleden dreigde vast te rijden wordt hier en elders op het album vakkundig vermeden door snedige rock en hier en daar een gierend orgeltje.

Gold On The Ceiling is net zo’n instant klassieker. De riff in de intro klinkt alsof hij tien jaar geleden al uit je autoradio schalde, maar je kan hem toch net niet identificeren. Die duikt binnenkort wel op in één of andere radioadvertentie of op de soundtrack van 'True Blood'.

Dat de Keys ook subtiel uit de hoek kunnen komen, bewijst Little Black Submarines dat de eerste twee minuten een braaf hartenbrekertje is, maar dan wordt verscheurd door een huilende gitaar die vast het volgende wereldkampioenschap luchtgitaar haalt. Ook de kleine geluidseffectjes in andere songs die pas opvallen na een paar luisterbeurten doorbreken het bluesrockpatroon.

Het meest poppy nummer op de plaat is Nova Baby. De gemiddelde fan zal zich hierbij wellicht toch even verslikken in zijn donut. “I’m a mind eraser”, klinkt het dan. Dit lichtjes overhypte album is muzikaal noch tekstueel een hoogstaande culturele ervaring, maar wie dit oplegt in de auto en thuis raakt zonder snelheidsboete is een straffe!

The Black Keys trappen hun Europese tournee af hier bij ons in de Lotto Arena op 23 januari. Zorg dat de cd in de auto ligt voor op de terugweg!

9 december 2011
Marc Alenus