The Amazons - Future Dust

Fiction Records

Future Dust

Zo’n twee jaar na het titelloze debuut is er een nieuw album van The Amazons. ‘Future Dust’ heeft een heel andere vibe dan het debuut, maar hanteert nog steeds dezelfde gitaren en intense rockmuziek.

Het album start met eerste single Mother, die in de intro al heel duidelijk maakt waar het om gaat. In een interview met Billboard legde gitarist Chris Alderton uit dat ze die eerste intro zo lang hebben gemaakt met een reden. Lange intro's liggen namelijk aan de basis van rock-'n-roll en dat wilden ze ook zo houden. En met succes.

Ook de gitaren in Fuzzy Tree houden ons compleet in de ban. Ze doen je meezwieren en headbangen en na een paar luisterbeurten zou je het zelfs kunnen omschrijven als een volwaardige meezinger.

Als je de tracklist van het album erbij neemt, zal je merken dat 25 er tot tweemaal toe op te vinden is: een keer in volle glorie en een iets meer ingetogen, akoestische versie als reprise. Persoonlijk prefereren wij de originele. The Mire is dan weer een dertig seconden durend intermezzo, dat je in de stemming brengt voor Doubt It, een track gemaakt om iedereen duidelijk te maken dat je nooit aan jezelf moet twijfelen; ook niet als iemand je het tegendeel probeert te bewijzen.

De oohs in All Over Town maken de song samen met de rustigere gitaren een beetje meliger dan al de rest en dat betekent dus een beetje een domper op de feestvreugde halverwege het album. Maar in End Of Wonder doen ze er alles aan om dat goed te maken. Dit is zo'n track die live met een voluit meeklappend publiek en de nodige luchtgitaarsolo’s vonken moet geven.

Tegenwoordig lijkt een koebel ook bijna niet meer weg te denken bij een goede rockplaat (zie ook I Only Lie When I Love You van Royal Blood). In Dark Visions maken The Amazons er eveneens gretig gebruik van. Warning Signs spreekt ons dan weer veel minder aan dan de rest van het album en de intro van Georgia heeft verdacht veel weg van Hotel California van The Eagles. Een vrije interpretatie, zeg maar.

De plaat zakt dus na een knallende start verderop een beetje weg, maar blijft de moeite om een keer te beluisteren.

3 augustus 2019
Lobke Van Gestel