Texas - Jump On Board

Pias Records

'Jump On Board', zo luidt het motto op het nieuwste album van de Schotse band Texas. De laatste jaren stonden eerder in het teken van de solocarrière van frontvrouw Sharleen Spiteri ('Melody', 'The Movie Songbook'). Een interessante tussenperiode met daarna albums als 'Texas 25' en comebackalbum 'The Conversation'.

Jump On Board

Op 'Jump On Board' heeft Texas nog altijd een voorkeur voor catchy en goed in het oor liggende poptunes. Met talloze hitsingles, fraai gebundeld op 'Greatest Hits', weet de groep inmiddels goed genoeg hoe ze een frisse, melodieuze single in elkaar moet draaien. En het onvervalste optimisme beklijft; dat is te horen in de aanstekelijke, tot dansen en feesten aanzettende single Let's Work It Out dat gedragen wordt door de frase "Life's too short / let's work it out".

Voor de fans is er de geruststelling dat Texas niet ver van zijn inmiddels welbekende formule van pop, motown en r&b-tunes afwijkt. En net dat maakt Texas zo goed: ze keren zich niet af van de inmiddels stevig aangedikte fanbase, maar zoeken wel nieuwe invalshoeken en perspectieven.

Het meest opmerkelijke op 'Jump On Board' is misschien wel dat de groep muzikaal, nieuw terrein bestrijkt door hun pophitgevoeligheid aan te lengen met euforische disco en elektro. Dat is onder meer te horen in de stuiterende beats van Can't Control waarin het spel van aantrekken en afstoten geperfectioneerd wordt.

Het door strijkers opgesierde For Everything is een vintage Texashit, vooral omdat de kenmerkende stem van Spiteri alle kans krijgt om vrijuit te gaan. In die song wordt tekstueel duidelijk dat zij de jaren er vlotjes bijneemt: "So now that I'm old / I have a peaceful mind / it's all about you".

Texas slaagt er als vanouds in om uit het triviale catchy pophits te maken zoals It Was Up To You. Dat vereist talent. Misschien is dit wel net de meest archetypische Texas-song op het album: vlot, catchy en radiovriendelijk. Alsof de groep zelf haar blinde vlek beseft, zorgt ze ook voor enige spanning en drive in een heerlijk uitbarstend Tell That Girl dat, naast de uitgebreide reeks hits, de festivals en concertzalen in vuur en vlam kan zetten. Als contrast is er het zondags luie, met slidewerk versierde Sending A Message.

Tijdens feelgoodsong Great Romances spelen de Schotten met romantiek, het thema dat zowat alle songs op dit album samenvat. De iets te voorspelbare ballad Won't Let You Down is dan weer misschien net iets te veel Texas by numbers.

De groep blijft energiek en hoopvol (Midnight besluit met: "What's going on with me?") en met de rond een hiphopbeat gewikkelde afsluiter Round The World krijgen we een knappe, gelaagde poprocksong, die een band als dEUS vast groen van jaloezie kan doen uitslaan.

"We can go places / we've never been", klinkt het op het einde. Zo is het maar net. Dit 'Jump On Board' demonstreert nieuwe songs, nieuwe geluiden maar bovenal een Texas in erg goede vorm.

4 juni 2017
Philippe De Cleen