Téras - Broken Frayed Ends

Eigen beheer

Broken Frayed Ends

Nog nooit van Téras gehoord? Het viertal uit het Brusselse is met 'Broken Frayed Ends' immers nog maar aan het tweede album toe op een viertal jaar. Op debuut 'Pandora' lieten ze al horen het niet al te nauw te nemen met de grenzen van de thrashmetal door veelvuldig elementen uit prog, death en black te integreren. Met die tweede schijf krijg je nog meer van hetzelfde.

 

De titeltrack geeft het album een eerder gemoedelijke start. Topsnelheden worden nog niet direct gehaald, maar je krijgt toch al een goed idee over de sound van de band. De schreeuwstem van Kevin Spruyt is alomtegenwoordig, vooruitgestuwd door groovy gitaarriffs. Met Follow The Herd gaat het tempo gevoelig de hoogte in. Waiting For The End Of March is door de vele tempowissels dan weer een stuk veelzijdiger. Een melodieuze gitaarriff wordt afgewisseld met blackmetaltremolo's, ondersteund door een blastbeat. Een ondersteunende gitaarsolo kan er ook nog bij. Geen overdreven wankery, subtitliteit troef.

Het is voornamelijk die afwisseling die ook verder nog gehanteerd wordt. Alle nummers zijn zorgvuldig opgebouwd. Tempo en intensiteit variëren en de eerder korte nummers vliegen voorbij. Van de negen nummers overschrijden er immers maar twee de vijf minuten en enkel Lucifer The Devil In Me - wat ons betreft het absolute hoogtepunt - haalt nipt de zes.

"Is het album dan perfect?" vraagt u zich nu vast af. Als we dan toch even heel kritisch mogen zijn, dan mag het wel gezegd dat de vocals, in tegenstelling tot de opbouw van de nummers, soms een tikkeltje eentonig aanvoelen. Bovendien komen naar het einde toe enkele nummers nogal abrupt aan een eind. This Is Where We Part eindigt met een bruuske fade-out en laatste nummer Charon's Obol - met minder dan drie minuten het kortste nummer van het album - had naar mijn gevoel gerust langer kunnen duren.

Dat laatste past immers wel in de thematiek van het album, die handelt over verschillende soorten eindes waar we in ons leven mee te maken krijgen. Of het nu over dood, liefde, afscheid van een geliefde gaat of gewoon over opgeven. Wow, da's diep! Het moge duidelijk wezen dat 'Broken Frayed Ends' naast afwisselend ook een zeer gelaagd album is dat wel enkele luisterbeurten nodig zal hebben om volledig door te dringen.

8 maart 2020
Nic De Schepper