Temples - Volcano

Fat Possum

Begin er maar aan, met je opvolger een voet zetten naast dat alom gelauwerde debuut ‘Sun Structures’. Toendertijd scoorden de Britten met een heus meesterwerk vol oerdegelijke gitaarlijnen, aanstekelijke sitars en holle drums die met gemak een gevuld stadion wulps deden meekronkelen. Vier jaar later trekt Temples een andere kaart, die van poppy orgels.

Volcano

Revolutionair is de ommezwaai niet, want ook nu wordt er kwistig met magisch droompoeder gestrooid om Alice in haar Wonderland te vervoegen. Er is meer dan ooit kleurrijke fluo aanwezig in de nummers; van opener Certainty tot (I Want To Be Your) Mirror, Die aanpak werkt wel degelijk; het zijn stuk voor stuk goede songs, al is het even wennen met de uitgesponnen gitaarjams vanop de debuutplaat in het achterhoofd.

De band pokert op deze manier met een nieuw, heel opgewekt, ingrediënt dat ergens schippert tussen vintage synthgloren en een zeemzoet orgel. Zowat alles wordt daarrrond opgebouwd; tot de vocals toe. Oh the Saviour, Born Into the Sunset, Celebration en Mystery Pop klaren die klus prima; met een mix van akoestische gitaren en psychpopuithalen. All Join In, How Would You Like To Go? en In My Pocket komen helaas ietwat fletser binnen. Grote afwezige is telkenmale de punch.

Nog vermeldenswaardig is allicht het tempo. Temples schakelt in ongezien snelle tempo’s met (I Want To Be Your) Mirror en Open Air als exponenten. Het lijkt moeilijk verzoenbaar met de psychedelische sound, maar de band bewijst met mondjesmaat het tegendeel.

De vintage sound hebben ze nog lang niet afgeschud; en maar goed ook. Meer zelfs, in ons interview met de band deed frontman James Bagshaw uit de doeken dat stokoude Disney-films voor inspiratie moesten zorgen. Dat filmische zit er ontegenspreklijk in. Strange Or Be Forgotten doet zelfs denken aan - geen grap - 'Willy’s & Marjetten'.

Nog niet vaak zagen we een band effectief evolueren in de richting die ze vooraf aankondigden. Temples doet dat zonder boe of ba. ‘Volcano’ wordt zeker geen evergreen, maar kan wel dienen als waardige opvolger. Waar oude Disney-films al niet goed voor zijn.

Temples speelt op 18 april in de Botanique.

20 maart 2017
Ben Moens