Tanika Charles - The Gumption

Record Kicks

The Gumption

Na een sterk debuut met ‘Soul Run’ in 2016 is de Canadese soulzangeres Tanika Charles terug met ‘The Gumption’, een plaat die je vervult met nostalgie en die tegelijk ook modern klinkt.

Het is gemakkelijk om Tanika Charles te zien als een oldschool soulzangeres: de klassieke structuur en de aangrijpende refreinen geven een vintage gevoel en katapulteren je als het ware terug naar de jaren zestig. Maar de zangeres is meer dan enkel nostalgische muziek. De touch van nineties-r&b en zoete pop maken van ‘The Gumption’ een plaat die perfect past in het hedendaagse muzieklandschap.

Te beginnen bij Tell Me Something, waarin ze meteen uitpakt met haar zwoele stem. Het is die stem die het nummer kleurt en je meesleept in het verhaal van een besluiteloze man. "See, I'm not sitting around, waiting for you to make that call / And I'm not talking about that phone call; I'm talking about that decision / You know, the one where you choose me, and no one else."

Het is met die authenticiteit dat Charles je weet in te pakken. Zo raakt ze je diep met Going Home, waar je het verlangen naar die ongrijpbare bijna echt kan voelen. “When I came back to my bedroom / I could smell you, I could feel you hold me / Then I see you with your lady out the window / Am I crazy to continue?” Al even authentiek is ze op het nogal politieke Upside Down, een nummer met een fantastische productie waarin ze de mannen, die zich tegen de Time’s Up-beweging verzetten, stevig op de korrel neemt.

Luchtiger materiaal is er gelukkig ook. Dans Les Nuages is een aangename en hoopvolle liefdesballade – een klassieker soulnummer vind je niet – en op Since You Been Gone praat ze over hoe ze haar leven weer succesvol op de rails kreeg na een op de klippen gelopen relatie.

‘The Gumption’ is in alle opzichten een perfect uitgebalanceerde plaat: lyrisch gezien worden hoopvolle en melancholische teksten mooi afgewisseld; en op instrumentaal vlak klinkt elk nummer ongelooflijk fris en boeiend. Toch is het beste van alles dat Tanika Charles er is voor fans van oude soul, maar evenzeer voor zij die houden van een meer moderne sound.

5 juli 2019
Jeroen Poelmans