Tangled Horns - Superglue For The Broken

Kablaam Records

Superglue For The Broken

'Superglue For The Broken' van het Noordkempense Tangled Horns dateert al van eind vorig jaar, maar is simpelweg te opmerkelijk om dood te zwijgen.

Want niet alleen doen de vijf topmuzikanten met dit album een gooi naar het hogere rockcircuit van ons land, ze bewijzen bovendien van alle markten thuis te zijn. Prijsbeesten genoeg hier aanwezig. Met opener Shadow (A Personal Piece Of Darkness) laat de band direct horen dat de songschrijfkunsten serieus gegroeid zijn: rock met diepgang is nog leuker dan gewoon knallen. En daar houdt het niet op. Light As A Feather In Concrete Shoes (voor de songtitel alleen al verdienen ze een prijs) is van hetzelfde kaliber. En daar krijg je dan nog eens een geweldige gitaarsolo bovenop. 

Maar geen paniek: er staan ook nog knallers op dit mooi evenwichtige album geworden. Magnificent Maniac laat je alle hoeken van de kamer zien en klokt af op tweeënhalve minuut, Destination Tipping Point klinkt zowaar episch met een verfijnd herhaalde gitaarriff op de achtergrond; net als Beatiful Flaw, ook één van de kortere nummers, dat wel heel jaren negentig klinkt (maar niets mis daarmee). Voor wie het wat rustig mag zijn, is er In The Now en The Timeline is A Noose waar de vijf verrassend goed mee weg komen. Afsluiter Icebound is een lekker bluesy uitboller; de kers op de taart, want sinds hun single op Recordstore Day 2016 weten we dat de jongens een voorliefde hebben voor oude blues. 

Opvallend is de groei van Tangled Horns, die het toch altijd van hun live reputatie moesten hebben naast roze balonnen. Op dit 'Superglue For The Broken' pakken ze toch wel echt uit. Muzikaal staat het verder dan ooit tevoren van stonerrock, het etiket dat de band in het verleden wel eens opgeplakt kreeg. Dit album gaat gewoon veel verder: echo’s van grunge, Faith No More en negentigerjarenmetalrock hoor je, maar de band geeft er een lekker Noord-Kempense draai aan. 

Wij kijken nu al uit naar de zomerfestivals want om deze Tangled Horns kan je als programmator nog amper heen. En mochten we op het einde van dit jaar nog ergens een lijstje hebben van albums van 2018, die volledig wisten te bekoren in 2019, dan zal deze 'Superglue For The Broken' er zonder twijfel op één staan.

9 maart 2019
Bert Gysemans