Tamikrest - Kidal

Glitterbeat Records

Net als muzikale tijdsgenoten Tinariwen is Tamikrest één van die bands die mee de muzikale identiteit van de Sahararegio bepalen. Op 'Kidal', de opvolger van het succesvolle 'Chatma' brengen ze als vanouds een verhaal over rebellie en verlangen naar vrede en rust.

Kidal

Kidal is de thuisbasis van Tamikrest, de plek die hun jeugd mee heeft ingekleurd. De stad is meerdere keren veroverd, heroverd en als speelbal tussen elkaar bestrijdende partijen misbruikt. Dat valt ook uit het artwork af te leiden: een droog, woestijnachtig gebied waar de middelen om te overleven schaars zijn.

Muziek is niet alleen een uitlaatklep, maar ook het vehikel om een voor de hand liggende, humane boodschap over te brengen. De woeste rock rijmt met het rebelse protest. Ze knallen het materiaal er in volle vaart door en wijzen tegelijk op de noodzaak om de moeilijkheden van hun thuisland via muziek (War Toyed of War Tila Eridaran) te communiceren.

'Kidal' is ook een smeekbede om eindelijk vrede en rust te kennen in een gebied dat al jarenlang gebukt gaat onder oorlog en geweld. Het is een complex gegeven: aan de ene kant huldigen ze het thuisland dat hen voedde en hen maakte tot wie ze zijn en willen ze die bijzondere plaats en gemeenschap op hun eigen manier eren, terwijl er anderzijds vooral tristesse en lijden te horen is.

Met het openingssalvo Mawarniha Tartit, het afrofunky Wainan Adobat en Manhouy Inerizhan herinnert de groep aan de eigen muzikale  traditie, maar zet ze vooral het onrecht dat ze ervaren in de verf. De muziek is intens, passioneel en klinkt bijzonder meeslepend. Dat ligt deels aan de pakkende voordracht van frontman en spil Oasmane Ag Mosa, maar ook aan de stevig in gitaren gedrenkte begeleiding (Aghaly Ag Mohamedine en Cheick Ag Tiglia) van het collectief. En dan zijn er die machtige, bluesy, aan Ry Cooder herinnerende gitaarslides, zoals tijdens Atwitas, die een extra laag sfeer aanbrengen.

De Afrikaanse bluesrock van Tamikrest blijft ook op het in Bamako door Mark Mullholland (Afro-Haïtian Experimental Orchestra) en David Odlum (The Frames, dEUS) opgenomen 'Kidal' boeiend. In vergelijking met eerder werk schimmert er meer gelatenheid door, meer verloren hoop hetgeen zich uit in een meer folky, soms zelfs naar country neigend groepsgeluid (Tanakra). De mix van rebelse rock en intense passages, waarin de ontreddering en de lamentabele situatie in de thuisbasis 'Kidal' bijna tastbaar wordt, is het schitterende resultaat.

Tamikrest speelt binnenkort meermaals in ons land. Voor alle tourdata surf je hierheen.

20 maart 2017
Philippe De Cleen