Tall Tall Trees - A Wave Of Golden Things

Joyful Noise Recordings

A Wave Of Golden Things

Experimental banjo music, een term die we niet vaak te horen krijgen. Dat niets meer te gek is in deze tijd blijkt ook hier maar weer. Banjo met een flinke dosis effecten en een rustige Passenger-achtige stem erbovenop. Dat is Tall Tall Trees.

Mike Savino is de man die zich deze muziek geheel eigen heeft gemaakt. Zelf noemt hij het "one-man psychedelic indie-folk" en brengt hij het als Tall Tall Trees. ‘A Wave Of Golden Things’ is nu al zijn vierde volledige album. En wederom is dit een album om lekker bij weg te dromen, zoals het vaak gaat met psychedelische muziek.

Een kakelende haan verwelkomt je na het aanslingeren van de plaat. MetThe Wind, She Whispers maken we meteen een vrolijk swingende start. Het kenmerkende banjogeluid is nog niet direct te horen. In Expectations hoor je al iets meer, maar het klinkt geenszins zoals we gewend zijn van dit instrument. Dat heeft te maken met de Banjotron 5000, een instrument of apparaat, dat Savino zelf heeft gebouwd en omvat een banjo met een groot aantal effectpedalen om zo veel mogelijk geluiden te produceren voor als hij solo optreedt.

In Ask Me Again komt die sound dan eindelijk echt tevoorschijn. Het is een waar countrynummer met rustige drums en een slide-gitaar, dat naadloos op een album als dit past. Deep Feels, een lekker en positief nummer, is er één waarbij je jezelf al op een prachtige zomerse dag aan het water ziet liggen. De vrolijke refreinen blijven door je hoofd galmen. Dit is het soort song dat niet lang genoeg kan duren, zeker tijdens deze winterse periode.

 A Wave Of Golden Things sluit het album helaas alweer af. “We all need a little peace and love right now”, is een zin die lang in ons hoofd blijft hangen. In deze donkeren tijden vergeten te veel mensen wat er echt belangrijk is. Gelukkig brengt Tall Tall Trees ons weer terug tot onszelf en laat ons de belangrijke elementen van het leven zien.

Dit is een uniek album, gemaakt door een unieke muzikant. Hoewel het meer naar de country en folk neigt dan naar het echte psychedelische werk, is dit toch een zonnestraaltje in deze duistere dagen. Eén die ons de wereld wat positiever laat inzien. Een kleine tip: mocht je niet vrolijk worden van de muziek, kijk dan zeker naar de miniposter die bij het album werd gevoegd. Want wie wordt er nu niet vrolijk van omringd te zijn door geiten?

18 december 2020
Jordi Rijnders