Swirlpool - Camomile

Reptile Music

Duitsland heeft zijn eigen Slowdive, een shoegaze ambassadeur die de grenzen tussen droompop, indie en ambient verkent. Het kwartet Swirlpool heeft in elk geval goed naar zijn voorbeelden geluisterd. Want qua gelaagde sfeermuziek hoeft dit korte, eerste wapenfeit van de band het hoofd niet te buigen.

Camomile

Met slechts vier oorspronkelijke songs doet de debuterende ep ‘Camomile’ het voorzichtig aan. Een aaibare wall of sound van gitaren en de hoge zweefzang van frontman Markus Kraus zijn vaste ingrediënten voor deze onthaastingsmuziek. Holle, van flangers voorziene scapes, zacht aangestreken borsteldrums … een mens zou van minder gaan zweven. Een beetje melancholie, een snuifje depressie, de ene keer met wat meer power, de andere keer ijl in het rond cirkelend. In elk geval houden de vier songs die Swirlpool presenteert vast aan een sterke melodieuze basis.

Als extraatje heeft het viertal nog twee remixen op het plaatje gezet. De Sailora Sweden remix van Innerspace rekt het origineel nog wat verder uit en laat zich begeleiden door een warme, The Cure-achtige baslijn. De afsluitende Aethon remix van titeltrack Camomile daarentegen pleegt ongegeneerd stijlbreuk door een softe beat, ijle synthesizerlagen en woordeloze keelzang te combineren in een zevental minuten instrumentale sfeerdance. Een mooie, maar weinig essentiële aanvulling. In elk geval een veelbelovend plaatje voor wie shoegaze hardnekkig blijft omarmen.

27 juni 2018
Johan Giglot