Sunn O))) - Metta, Benevolence - Live At BBC6

Southern Lord

Metta, Benevolence - Live At BBC6

Als je nog niet van Sunn O))) gehoord hebt, waar moeten we dan beginnen? Dit mystieke gezelschap rond de iconische Stephen O’Malley heeft zich gespecialiseerd in het creëren van minimale noiseformaties rond één enkele grondtoon die tien tot twintig of dertig minuten lang uit gitaren, synthesizers of zang wordt geperst en die, in zijn bestaan van overdonderend en aanhoudend lawaai, als een soort van bedwelmende mantra overkomt. Dronedoom in alle superioriteit. Overdonderend is een understatement.

Het optreden na het al even mystieke noisegezelschap Isis in het piepkleine Lintfabriek een kleine twintig jaar geleden staat in elk geval nog helder - hoewel... - in ons geheugen gegrift. Drie statische figuren in monnikspijen, veel mist, enkele statische spots en een podium vol kaarsen. En dan een muur van onophoudelijk gitaarlawaai en massieve drones die langzaam transformeren of waar je, gebukt onder de vele Joke Schauvlieghe-onvriendelijke decibels, extra accenten bij gaat verzinnen. Zonder enige ritmiek: puur noise en beleving. Als de hel op aarde bestond, dan was ze op 2 april 2003 in Kontich.

Het moet ook de reden zijn waarom dj, houseproducer, NME-journalist en BBC-anker Mary Anne Hobbs de heren uit Seattle op Samhain (de winterwende) uitnodigde voor een live sessie op haar BBC6 show. En die live sessie krijg je hier nadien nog even in een album, muziekverslag, impressie. Of zoiets. Voor fans een knoert van een aanwinst, omdat Sunn O))) zichzelf telkens heruitvindt in de minimaal beweeglijke, live verzonnen dronejams én omdat Anna Von Hauswolff (die in de tour van 2019 het voorprogramma verzorgde), hier voor enkele extra accenten zorgt met synthesizer en sacrale, hoge zang.

Maar dat zijn details voor de connaisseurs. Want je krijgt dus in feite drie keer één lange toon in volle distortion met waanzinnig veel dimensies en registers. De eerste twee als Pyroclasts in respectievelijk Fa en C Kruis (zeg maar: iets lager en iets hoger), telkens een kwartier lang. Met veel lawaai, tocht, gitaar-versus-synthesizer-herrie en overdondering. Telkens in één enkele noot!!!

En alsof dat nog niet volstaat, krijg je als derde track een Troubled Air van meer dan een half uur lang geronk en morbide bombast. Al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat de inmiddels tot een vijftal uitgegroeide apostelen der luidruchtigheid hier wel van toonhoogte veranderen en noten langzaam in elkaar laten overgaan in een soort van getormenteerde volle-registerscompositie van vele synthesizers, lampversterkers, vervormingspedalen en zelfs (zwaar vervormde) trombone. Persoonlijk vinden we dit laatste een beetje vis nog vlees op een veel te lang buffet.

Dus ja, liefhebber van abstracte metalambient (of zoiets), juicht, viert ende vereert de natuurkrachten die Sunn O))) ontketent. Speelt deze livesessie op volume twaalf af ende kijk met enige weemoed terug op uw Lintfabriek of andere live ervaring, waarbij de band u bekeerde. Maar weet ook dat de heren jaarlijks een handvol releases uitbrengen waarin je een gelijkaardige beleving kan meemaken. Enkel voor de echt getrouwe volgelingen dus.

9 december 2021
Johan Giglot