Stubborn Heart - Made Of Static

One Little Independent Records

Made Of Static

The beauty and the beast. Niet over jullie looks, beste heren van Stubborn Heart, maar wanneer Ben Fitzgerald verhakte futuristische recyclagebeats combineert met de soulvolle falsetzang van Luca Santucci, krijg je wel een bepaalde dualiteit. Om maar te zeggen dat de alles behalve statische plaat ‘Made Of Static’ na een acht jaar durend rijpingsproces een wel heel bijzonder artefact is geworden.

De formule lijkt anders eerder eenvoudig: zacht mooi versus hard en industrieel. Een spastisch leger van dubstep-, break- of posthiphopbeats bonkt tegen de zweverige, poppy zanglijnen die elke song typeert. En in feite valt het in de openingstrack als een soort van gewenkuur nog wel mee. Want Talking Gold krijgt nog enkele glijdende melodieuze synthesizer- en pianotoetsen, maar meer en meer gaan die ritmische clicks, cuts en samples de duistere overhand krijgen en krijg je atonale, tegendraadse kost te verteren.

Against The Tide is niet anders dan noisy elektronica vol donkere, verknipte frutsels, digitale bossanova’s, nerveuze breaks en loodzwarte tunes. En dan zo’n hoge, Prince-achtige zang daarbij: schizofrene elektropop voor spastisch bewegende robots. Of voor Aphex Twin-fanaten misschien. Want geniale ritmes durven al eens bezwijken onder de zwaartekracht van deze plaat.

Tegelijkertijd is er zo’n haat-liefde-relatie bij Stubborn Heart. Je wordt voortdurend geprikkeld door nieuwe geluiden, hippe beats en songs vol beweging. Door die industriële, digitale sound die zwaar mokert, maar die ook afstoot wanneer je enkel focust op de emotioneel glijdende soulnoten van frontman Santucci, die trouwens ook al bij Soulwax en Plaid te horen was. Het hoogtepunt krijg je halfweg met Everything Matters: een speeltuin van samples en geluiden in een zwaar hakkende dubstepmantra, maar ook met zo’n eenvoudig metallofoonriedeltje als thema. Verslavend en akelig.

En dat is tegelijkertijd een keerpunt. Want de laatste vier tracks houden het een stuk rustiger. Trippelende triphop met digistrijkers en fluisterstem (To Make You Happy). Iets later gaat het met een meer morbide en herhaalde boodschap: “Stop the world if you want to get off”. De drukte verdwijnt. De madness blijft.

De acht jaren puzzelen en knutselen na het onderkoelde debuut van dit duo, heeft duidelijk vruchten afgeworpen. ‘Made Of Static’ is een ontzettend rauw en prikkelend album voor wie moderne elektronica graag eens op een andere manier beleeft. Wat ons betreft, had hij niet op One Little Independent uit moeten komen, maar wel op het spraakmakende Warp label. Crazy shit.

20 november 2021
Johan Giglot