Stuart McCallum & Mike Walker - The Space Between

Edition Records

Zet twee meestergitaristen naast elkaar in een oerdegelijke studio, huur een producer in die van geluid enige kaas gegeten heeft en de kans is groot dat daar iets geweldigs uit voortkomt. Stuart McCallum (Cinematic Orchestra,...) en Mike Walker (The Impossible Gentlemen, Kenny Wheeler,...) maken met 'The Space Between' opnieuw een album waarop prachtig gitaarwerk centraal staat. 

The Space Between

Beide muzikanten ontmoetten elkaar zo'n twintig jaar geleden toen Stuart onder begeleiding van Mike studeerde. Op een feestje jamden ze toevallig wat weg en direct bleek er magie in de lucht te hangen. Die documenteerden ze op het debuut 'Beholden', waarop ze in een duobezetting aan de slag gingen met een handvol akoestische gitaren en oude jazztraditionals.

De vriendschap is altijd gebleven. Beide gitaristen krijgen tegenwoordig internationale erkenning en zijn het best bekend voor hun werk op elektrische gitaar. Op het 'The Space Between' hoor je McCallum hoofdzakelijk op akoestische gitaren en elektronica en mag Mike Walker het meer elektrische gitaarwerk voor zijn rekening nemen.

In hun werk duiken voor de hand liggende invloeden als Pat Metheny en Bill Frisell op, maar evengoed weerklinkt de invloed van iemand als Bon Iver of een rasmuzikant als Kelly Joe Phelps. Hoe dan ook weten McCallum en Walker hoe ze een eigen geluid moeten ontwikkelen. Ze vullen elkaar geweldig aan en dat hoor je terug in de prachtig resonerende gitaarklanken. Geen toeval overigens dat de opnames in de Real World studio's plaatsvonden, een plek die bekend staat om zijn geweldige productie.

Het is McCallum die vaak de aanzet geeft, al dan niet met een akoestisch gitaarriffje of met wat zacht knisperende elektronica. Hoewel het geluid vooral bepaald wordt door de liefde voor gitaren, liet het duo zich op het nieuwe materiaal begeleiden door een stemmig strijkerskwartet. Dat zorgt ervoor dat het warme gitaarspel nog een extra emotionele dimensie krijgt.

Inspiratie vindt het duo vooral in jazz, maar evengoed ook in de folkwereld. Beide mannen moeten het vooral hebben van sfeerschepperij, van eerder ingetogen passages. Opener And Finally vindt meteen het juiste evenwicht tussen intimiteit en lyrisch gitaarwerk. Door Alfie (een classic van Burt Bacharach en Hal David) op te nemen, toont het tweetal ook hun liefde voor muziek. En halfweg het album vind je ook het van Sonny Rollins bekende My Ideal.

Deze twee Britse giganten, die elkaar de gitaarhemel in spelen, dwingen met dit spontaan en ongedwongen 'The Space Between' veel respect af.

Luister hier: https://mccallumwalker.bandcamp.com/

28 maart 2017
Philippe De Cleen