Strand Of Oaks - Miracle Focus

Western Vinyl

Miracle Focus

Je moet het ons vergeven. We hebben eventjes langer gewacht vooraleer we u ons verdict van de nieuwe release van Tim Showalter aka Strand Of Oaks doorgaven. Met reden: vier schijfjes lang na de nog steeds geniale doorbraakplaat ‘Heal’ zagen we ons enthousiasme keer op keer een beetje uitsterven. En dat moeten ze bij het fantastische Dead Oceans-label ook gedacht hebben, want ook zij hebben de samenwerking al een tijdje stopgezet. Drie jaar heeft Showalter gewerkt aan ‘Miracle Focus’, een nieuw lengterecord. En bij Western Vinyl heeft hij ook een mooi huis gevonden voor deze gloednieuwe, achtste boreling die toch wel een hele andere invalshoek van de band laat zien.

Showalter heeft zichzelf (naar eigen zeggen) nog maar eens heruitgevonden, ditmaal door te gaan acteren en schilderen. Met als grote idee FUN, mensen plezier laten beleven. En dat is deze keer niet met lichtpsychedelischerockepisodes, maar eerder met door synthesizer gedragen, mantra-achtige lyrics en tribale ritmen. Dat maakt ‘Miracle Focus’ opvallend verheven. Met een soort optimistische joie de vivre. En vooral ook grotendeels ZONDER gitaar.

Let op: je moet geen lentefris humorplaatje vol dartele pop verwachten. Naast die typerende, penetrante stem van Tim Showalter (die ditmaal iets meer harmonieus ontdubbeld is dan voorheen), krijg je ook luidruchtige episodes, mysterieuze momenten of wildere jams en soms wat tegendraads hakende tunes en melodieën. Want dat is natuurlijk Strand Of Oaks: net naast de melodielijn aanleunen. Te beginnen vanaf een epische, a capella ode aan het leven (More You) tot discodancestampers (Communication). Soms draconisch grotesk met overspoelende synthgolven (“Something about the lake”), soms in een typische eighties man-vrouw-synthsound vol “Peace and love” met partner Lacey Guthrie (Navigator). Breed dus, erg breed. Nooit gedacht om deze band ooit in een trance-achtig kader tegen te komen. Tot Ascend You dus met je aan het dansen gaat, inclusief Tommorowland-achtige lyrics: “Communicate the power / listen to the forces / Ascend You”.

Toegegeven, misschien is het ook niet altijd even geniaal of vernieuwend, maar het doet goed om Strand Of Oaks zo enthousiast en optimistisch bezig te horen. Dat was in het sombere en onzelfzekere verleden wel even anders. Er zit ontzettend veel “love” in deze plaat. Als een soort van tegengewicht voor een lange periode van depressie. Maar er schuilt tegelijkertijd ook weer ontzettend veel oprechtheid in deze muziek, meteen ook de reden waarom Strand Of Oaks in de Lage Landen zo ontzettend populair is en blijft. Al zal de doorwinterde fan misschien ietwat moeten wennen aan de cyborgversie van de band anno 2024 (in een song als Switched On zelfs met heuse robotvocoder).

Op de hoes van deze nieuwe plaat zie je de nieuwe Showalter voor één van zijn schilderwerken en in outfit van badboy motard uit de serie 'Mayans M.C.', waarin hij acteerde. Om de metamorfose extra in de verf te zetten.

28 juni 2024
Johan Giglot