Steve Mason - About The Light

Double Six

About The Light

Toegegeven: wij leerden Steve Mason pas kennen dankzij zijn vorige album ‘Meet The Humans’; en dan vooral met de geweldige single Planet Sizes, maar dit is ondertussen zijn vierde studioalbum al. En wat voor één!

Eigenlijk is Steve Mason al veel langer actief. In 1996 richtte hij mee The Beta Band op, een Schots folktronicacollectief dat zwaar beïnvloed was door Pink Floyd. Mason zelf had heel wat demonen te temmen, maar toch overleefde hij The Beta Band, die in 2004 ontbonden werd na financieel gekrakeel met het label. Mason bracht daarna muziek uit als King Biscuit Time en Black Affair, een duo dat hij vormde met James Michael Edgar. Sinds 2009 brengt hij zijn platen uit onder zijn echte naam. En het gaat steeds beter met hem, zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak. Zijn albums worden steeds beter onthaald, Mason settlede zich en werd zelfs vader.

Op ‘About The Light’ zingt hij over zijn geluk, al is het daarom nog geen vrolijke muziek. Opener America Is Your Boyfriend is bijvoorbeeld een vermomde aanklacht tegen kapitalisme, geïnspireerd door de brand in de Grenfell Tower in Londen in 2017, die afbrandde doordat er goedkope, maar uiterst brandbare dekplaten waren gebruikt. "The tower looked like this huge rotten tooth – a monument to capitalism at its very worst," vertelde Mason aan The Skinny. En toch horen we triomfantelijke blazers, een marsbeat en een koebel vooraleer Mason invalt met zijn aangename stem. “Flip the other side and cover your eyes / America is your boyfriend / It doesn't tax the memory of bouncing babies / America is your boyfriend / Do you believe in life?”, croont hij. Enkel de goede verstaander beseft waar hij het over heeft. Het is Mason ten voeten uit. Zijn teksten geven niet meteen alles weg en zijn muziek zet de argeloze luisteraar op het verkeerde been. Pas wanneer de gitaar gruizig knarsetandt en de tekst vordert, sijpelt de boosheid door.

Van boosheid geen sprake meer in Rocket, dat loom begint als iets van LL Cool J, maar dan vervelt tot een track die van Elbow zou kunnen zijn; met dit keer warme blazers en een heerlijk glijdende gitaar om je zachtjes heen en weer te wiegen. En de eerder vrijgegeven single Stars Around My Heart gaat echt wel over zijn (hervonden) geluk.

Dat kwam er niet vanzelf, blijkt uit de titeltrack, die op muzikale wijze knipoogt naar zijn verleden bij The Beta Band en meer bepaald naar hun grootste hit Dry The Rain. About The Light heeft diezelfde mengeling van akoestische en elektrische gitaar en dezelfde lichte funky toets, maar de productie van deze plaat is een pak beter dan die van zijn oude werk met voornoemde band.

Ook nu weer doet Mason denken aan Elbow en dat hoeft niet eens te verwonderen. Mason trad al op samen met Guy Garvey en zijn vorige plaat werd geproducet door Craig Potter. Gelukkig stopt hij voldoende eigen vondsten in zijn klankenpalet om niet als een kloon te klinken. Zo zijn er het vrouwenkoortje en het streepje klarinet (Fox On The Roof) en ook zijn stem is ontegensprekelijk geheel de zijne.

Veel artiesten halen inspiratie uit tegenslagen. Dat gold ook voor Mason, maar hij slaagt er ook in om zijn geluk te erkennen en dat om te zetten in een meeslepend en coherent album. Hoog tijd om hem eens naar België te halen!

Steve Mason staat op 15 februari in Paradiso.

4 februari 2019
Marc Alenus