Stephen Simmons - A World Without

Blue Rose Records

Het is gevaarlijk om al te veel uit te pakken met "de plaat van het jaar" of aanverwante superlatieven, maar we mogen het zeggen: Stephen Simmons heeft een schitterende plaat gemaakt.

A World Without

De singer-songwriter uit Woodbury (Tennessee), die eerder zijn neus aan het venster stak met ‘The Big Show’ klonk nooit beter dan op ‘A World Without’, zijn tiende cd ondertussen. Simmons past in de folktraditie van Woody Guthrie als geboren verteller met verhalen over cowboys, de trek naar het westen en de beelden van treinen en bergen, die hij oproept.

Zijn rustige, fluwelen stem, die erg helder klinkt, is duidelijk een troef voor dit soort muziek waarvoor de term americana is uitgevonden. Naast de singer-songwriter-nummers kan Simmons ook op Bruce Springsteen-achtige manier rocken (dat hij een boon heeft voor The Boss bewijst de knappe versie van Tougher Than The Rest die je op Youtube vindt) of er een tranentrekkend hardcore country-lied tussendoor gooien. Die variatie nodigt elke keer weer uit. Zelfs na zoveel luisterbeurten.

Simmons debuteerde in 2004 met het niet onaardige ‘Last call’ en zou in de twaalf jaar die erop volgden alleen maar groeien als songsmid. Tijd om met zijn tiende plaat de hele wereld te veroveren en niet alleen de harten van de ingewijden.

‘A World Without’ is een erg toegankelijke plaat geworden en dat is geen toeval: Simmons wil een groter publiek bereiken. En dat verdient hij ook. De cd opent met een instrumentale pianoprelude (gespeeld door Molly Jewell), die onmiddellijk de toon zet, om daarna bij West helemaal van start te gaan, een nummer over on the road zijn, zoals wel meer liedjes in het americana-genre.

Het thema komt nog een paar keer terug, zoals in The Music Highway (het leven van een muzikant op tournee door de VS in een flink rockende song). Daarnaast is ook onzekerheid een thema dat vaak bespeeld wordt in de vlot leesbare teksten.

Ook voor stevige nummers mag je bij Simmons best aankloppen. Het rockende Puritan Cowboys heeft iets Traveling Willburys-achtigs en ook op Every Time gaat hij wild tekeer. Het zou de ideale single kunnen zijn. Wat klinkt de pedalsteel mooi in het titelnummer, een song die gaat over wat echt belangrijk is in het leven! We vermelden graag ook afsluiter On Top Of A World waarin de harmonica mooi de reisgedachte ondersteunt.

De plaat toont een uniek songschrijverstalent waarin artistieke eerlijkheid en fijne melodieën de boventoon vormden; een plaat om u tegen te zeggen. Laat je dus verwennen.

Stephen Simmons speelt de komende weken enkele concerten in Nederland.

23 oktober 2016
Steven Verhamme