Stavroz - Gold Town

Moodfamily

Vorig jaar trok Stavroz naar het Berlijnse label Laut & Luise voor hun ep ‘Talabout’, maar nu is het Gentse viertal weer thuis.

Gold Town

En aan de klanken op de vier tracks te horen, hebben ze er nog meer reizen opzitten. We krijgen immers vier instrumentele, filmische tracks waarbij beelden op ons netvlies opdoemen van over heel de wereld.

Whale Parade  trekt de ep langzaam op gang met spannende elektronica, akoestische gitaar, piano en tribale percussie. Belletjes drijven de spanning op en lijken een gordijn te vormen waarachter een geheime tempel ligt.

Onderweg daarnaartoe, lijkt één van de leden een vervelende hoest opgedaan te hebben, want een sample daarvan vormt één van de hoekstenen van All Day I Zama dat dezelfde ingrediënten van de opener gebruikt om uit te monden in een groovy track. Vervormde stemmen dringen tot je door als opgewekt door één of andere roes en voegen er een menselijke toets aan toe, maar het is vooral de voortdeinende beat die je in een trance brengt terwijl je in je ooghoek verleidelijke, Oosterse buikdanseressen meent te ontwaren.

Het is dan ook verrassend wakker worden in een huifkar op weg naar Gold Town, ergens op een hobbelig karrenspoor in het vroegere Wilde Westen. Bassen bezorgen ons bonkende slapen. Of is dat het teveel aan vuurwater van de avond ervoor? En wat is dat met die trieste trompet daar? Dit stadje lijkt wel uitgestorven. Veel goud is hier niet meer te rapen. Alleen de ratelslangen amuseren zich hier nog.

Snel naar Ghajar in Libanon waar de Alawieten met heimwee terugdenken aan de tijd toen hun dorp nog Taranjeh heette. Een emotionele piano, lege flessen en rinkelende enkelbanden vertellen de verhalen van vroeger terwijl een stuurloze synthesizer als een derwisj door de kamer danst.

Als we de ep nog een keer afspelen, zullen we wellicht weer andere dingen horen en zien, maar dat is precies de kracht van Stavroz: etnische invloeden uit oost en west combineren met akoestische en elektronische instrumenten op originele en hoogst verfijnde wijze zodat je als luisteraar je eigen wereld kan dromen.

En dat er op de volgende plaat weer andere invloeden en ervaringen in klanken gevat zullen worden, staat nu al vast. Na een show begin deze maand in Antwerpen, trekt het Gentse viertal naar onder andere Monaco, Parijs, Miami en New York om af en toe weer thuis te komen. Dat gebeurt op 23 juni in Brussel, 30 juni in Gent, 21 juli in Antwerpen, 23 juli in Boom en 12 augustus in Zeebrugge.

Maak je eigen reis met Stavroz hier.

26 mei 2017
Marc Alenus