Starcrawler - Starcrawler

Rough Trade

Iets aan de hoes van dit titelloze debuut van Starcrawler, die we steeds maar zagen verschijnen op social media, sprak ons aan. Alsof die ons toeriep dat dit iets voor ons was.

Starcrawler

 

Starcrawlers eerste single Ants werd in mei 2017 goed ontvangen en de track werd regelmatig gedraaid in de podcasts van BBC-iconen Zane Lowe en Sir Elton John. Het viertal beoogde een jeugdige versie te zijn van Alice Cooper en The Yeah Yeah Yeahs. En misschien is daar wel iets van.

 

De show van de band sluit alvast min of meer op die van Alice Cooper aan. Bloed jaagt hen immers geen angst aan. “Ik dacht bij mezelf: ik wil bloed spuwen; ik wil gewoon afschuwelijk zijn. En op die manier ontwikkelde ik mijn on-stage-personage”, liet frontvrouw Arrow De Wilde weten. Wij raden u dus alvast aan niet te dicht bij het podium plaats te nemen, indien u de show gaat bezoeken.

 

De mix van Nirvana-grunge en de stem van Arrow De Wilde, die overigens een beetje doet denken aan Joan Jett, had ons meteen te pakken. Lang duurt de plaat niet, waardoor je ze snel drie keer na elkaar kan beluisteren. Train is het kortste nummer, duurt niet eens anderhalve minuut, maar is zeker niet het minst krachtige. Intro of niet, het geeft perfect aan wat je van deze plaat mag verwachten.Onze persoonlijke favorieten zijn waarschijnlijk Chicken Woman en Let Her Be. De pakkende basdrum van het eerste nummer doet je hoofd meeknikken en sleept je helemaal mee. De herkenbare gitaren en het duet met gitarist Henri Cash typeren de tweede song. Noteer nog even dat, toen De Wilde Cash leerde kennen, de man tuba speelde. De kracht van verandering, zeg maar.

 

Pussy Tower gaat puur over het genot van een blowjob. Bij Tears worden de drums een beetje gemist. Al is het niet in stijl, de gitaren zijn nog steeds aanwezig. Hiermee bewijzen ze dat ze niet enkel en alleen harde rock-'n-roll kunnen afleveren. Tenslotte is er What I Want, een nummer waarin elk van de bandleden zich kan uitleven met een eigen solo; een kleine finale om iedereen voor te stellen als het ware.

 

De combinatie van producer Ryan Adams met het talent van deze Californische, jonge en ambitieuze band, die druk bezig is met een eerste tour door Europa en de UK die hen ook tot in de Brusselse Botanique bracht, werkt perfect.

2 februari 2018
Lobke Van Gestel