Stadt - Meerstadt

On The Level

Meerstadt

Er is niks conventioneels aan Stadt. Telkens je denkt het nu wel begrepen te hebben, struikel je weer over een volgende brok muziek. Zoals het bij dit kwartet altijd al is geweest.

Maar is dat nu niet net het mooie aan muziek? Je kan er alle kanten mee uit. Je moet er (aanvankelijk) niet eens van houden, alleen maar jezelf ervoor openstellen. Dat houden van komt dan wel uiteindelijk. Op 'Meerstadt' pakt het viertal Fulco Ottervanger (FULCO, Beraadgeslagen, De Beren Gieren), Simon Segers (De Beren Gieren, MDC III, Black Flower), Joris Cool en Frederik Segers het anders aan. Het is de elektro die de bovenhand lijkt te halen. Met uitzondering van Beating Heart Of The Mermen misschien, want daarin zetten gitaren, bas en drums de toon en komt een eenzame toetsenpartij schuchter dat dwingende ritme verstoren.

Daarvoor wordt er dus resoluut voor elektronica gekozen. Op opener Krabbegang – heerlijk toch, die songtitels – bijvoorbeeld zorgt een synthriedel voor tegengewicht voor de zwaarmoedige achtergrond. En dat werkt. Lichtvoetiger is Zandplaat, dat doorheen je hoofd tolt met allerlei getingeltangel. Kelp doet ons zelfs denken aan Philip Glass' 'Koyaanisqatsi. En Duinrel doet helemaal unheimlich aan. Om maar te zeggen: niets muzikaals is Stadt vreemd.

De stem zet Fulco Ottervanger slechts weinig in, als wil hij een contrast vormen met het eigen solowerk, waarin die stem wel van (groot) belang is. Enkel The Current en het nerveuze Follow The Tide werden voorzien van woorden, hoewel je nergens het gevoel hebt dat er iets ontbreekt. In de songs van Stadt gebeurt nu eenmaal altijd wel iets.

The Current valt nog om een andere reden op. Ongemerkt verglijdt de song van oosters aandoende synthlijnen in een nummer rond de beste falsetto van Ottervanger, waarna de drums je mee op een dansbare rit nemen.

Je zou uit deze opsomming kunnen opmaken dat dit een onsamenhangend album is geworden, maar dat is niet het geval. Op één of andere manier kan je de link absoluut leggen tussen de verschillende nummers. Interessant is misschien niet echt het juiste adjectief voor deze plaat, maar voorlopig komen we nog niet verder. Wie weet wordt dit ooit nog onze favoriet uit de catalogus van deze merkwaardige band.

Op 13 april komt Stadt deze plaat voorstellen in VierNulVier. Tien dagen later staan ze in Trix in Antwerpen.

9 april 2023
Patrick Van Gestel