Staatseinde - De Nieuwe Golf

Wave Tension Records

De Nieuwe Golf

Het minste wat je over ‘De Nieuwe Golf’, ondertussen reeds het zesde album voor Staatseinde, kan zeggen, is dat het een behoorlijk variabele schijf is geworden. Dat dit duo uit Utrecht zichzelf omschrijft als Neue Niederländische Welle verraadt al grotendeels de muzikale invloeden. 

Zo klinkt in de lekker dansbare opener Grauw een o zo typische eighties electrowave-vibe door en wordt er ook geknipoogd naar Arbeid Adelt! Dansbaarheid is trouwens een eigenschap die op de meeste tracks van toepassing is. In Geef Mij De Tijd wordt er bijvoorbeeld richting minimale electro en techno gelonkt, terwijl het midtempo Alles Is Weg eerder melodieus en melancholisch klinkt.

Andere nummers zoals Einzelgänger of Doembeelden zijn duidelijk geënt op grote ebm-voorgangers uit het verleden. Onze favoriete knaller in deze subdivisie van het Staatseinde-klankenspectrum is het retestrakke La Haya.

De prijs voor de meest toegankelijk, poppy en opgewekt klinkende song op het album gaat dan weer naar Ruimtevaart Vooruit (2022 Refix), met een sample uit een nieuwsbericht over de maanlanding bij wijze van originele intro. Maar ook de wanhopige ondertoon en onderkoelde, duistere sfeer in Isla Inutile kon ons wel bekoren.

Deze nieuwe Nederlandse geluidsgolven verdienen zeker ook uw aandacht.

7 december 2023
Jan Vael