Spoon - Hot Thoughts

Matador Records

Ja, wij vonden ‘They Want My Soul’ een goede plaat, maar nog lang niet zo goed als dit ‘Hot Thoughts’ is geworden.

Hot Thoughts

Het heeft even geduurd eer de plaat met de kleurrijke schedel de onze binnendrong. Hij vraagt dan ook wat inspanning, maar die inspanning wordt beloond met een natuurlijke high waar heel wat lopers een arm voor zouden over hebben. Niks aan deze plaat is wat het lijkt. Niks is vanzelfsprekend. Nieuwe wegen worden ingeslagen; andere genres (dance!?!?) worden verkend.

Of het nu de manier van zingen is in het titelnummer, dat ook als opener fungeert en waarop Britt Daniel voor één keer iets minder nasaal klinkt; de beats die opstijgen uit Pink Up, ongetwijfeld gefundenes Fressen voor remixmakers; of de magistrale, filmische instrumental Us, die ons telkens weer doet checken of dit nu wel degelijk Spoon is; het maakt allemaal deel uit van dit werkstuk, waarmee opnieuw wordt teruggegrepen naar het experiment, dat ook in ‘Kill The Moonlight’ hoogtij vierde.

In elk nummer is er wel iets dat opvalt: de geluidseffecten, waarmee de frisse nu-disco First Caress geopend worden; het stuk tekst dat achterstevoren wordt afgespeeld in Pink Up; de onderhuidse beat van I Ain’t The One,... De plaat zit vol met van die dingetjes, die je pas na een aantal keer ontdekt.

En toch is dit vintage Spoon. Alle elementen, die een Spoon-album maken tot wat het is, zitten erin: de kenmerkende stem van Daniel; het typische drumwerk van Jim Eno, het eigenwijze, … Spoon heeft zich doorheen zijn geschiedenis dan ook een heel eigen plaats gevonden in het grote muziekboek. En die plaats wordt hiermee nog extra verzekerd.

Of we er hoogtepunten kunnen uitpikken? We zouden WhisperI’lllistentohearit met aanvankelijk de spookachtige effecten op de achtergrond eruit kunnen pikken; of Tear It Down met het orgel dat de song opent voor hij overgaat tot een op piano steunende, typische Spoon-song. Maar als u het morgen vraagt duiden we misschien First Caress of Can I Sit Next To You aan. En zo is het goed. Want steeds opnieuw valt er iets te ontdekken. Trouwens, Us, het meest opvallende nummer uit de hele plaat zal altijd onder die favorieten staan.

Het staat al in de sterren geschreven (ook al zijn we hopeloos vooringenomen): ‘Hot Thoughts’ wordt er eentje die wij gaan koesteren.

16 maart 2017
Patrick Van Gestel