Spiritualized - Everything Was Beautiful

Pias Records

Everything Was Beautiful

Sommige mensen stierven van eenzaamheid tijdens de lockdown, anderen waren tevreden dat de buitenwereld eindelijk echt buiten bleef. Tot de verdedigingslinies tegen het virus werden doorbroken met aperitiefdrinks via zoom. J. Spaceman, ook wel Jason Pierce, of gewoonweg Spiritualized, wist ze op afstand te houden, sloot zich op in zijn huis en nam de gelegenheid te baat om in elf studio’s aan ‘Everything Was Beautiful’ te schaven tot elk detail goed zat.

Het resultaat is een album vol met grootse en overweldigende liefdesliedjes, opgetrokken uit elfendertig sporen koren, belletjes, slidegitaren, synthesizerviolen, blazers, de eige licht zeurende, maar mooie stem en een theremin. En nog wat dingen.

De eerste tonen klinken als de geigerteller van Kraftwerk. Opener Always Together With You is een herwerking van Always Forgetting With You, ooit een bagatel die Pierce uit de mouw had geschud voor Record Store Day om een snelle duit te verdienen. Als Ladies And Gentlemen, We’re Floating In Space een interpretatie was van hoe Elvis in de ruimte zou klinken, dan is het nu Leonard Cohens beurt. Met parallellen aan diens I’m Your Man: “If you want me to be a sattelite / I will be a sattelite for you”.

Jason Pierce is misschien een fan van Cohen, maar voor hetzelfde geld speelt hij gewoon graag met dergelijke referenties. Net dat maakt de muziek zo'n leuke konijnenpijp om in te verdwalen. Let it Bleed heet allicht niet toevallig zo, en het gelijknamige nummer van The Rolling Stones was wel of niet een verwijzing naar Let It Be van The Beatles. “It’s just a song”, zingt Pierce, geschreven voor jou, mijn lief, maar in dezelfde adem somt hij alle redenen op waarom hij ontevreden is over het resultaat: “I wanted it to cut deeper and darker for you”. Is dat weer een referentie naar Cohen?

Bij single Crazy is de aanpak minimaler en de slidegitaar is samen met het koor in het refrein voldoende om het gevoel te geven dat we in een stroperige musical zijn beland. Of misschien in een countrynummer, want dit werd samen geschreven met Nikki Lane, een jonge countryzangeres die vroeger al eens Lana Del Rey hielp bij het schrijven van Breaking Up Slowly. De videoclip (zie hieronder) toont beelden van koppeltjes die elkaar omhelzen tegen een achtergrond van protest. Kitscherig, maar wel mooi.

Even goed of zelfs beter zijn de lappen songs waarin Jason Pierce alle registers opentrekt. The A Song (Laid In Your Arms) baant zich headbangend een weg door een schreeuwende blazersectie, Mainline is een hectisch verzoek om samen op de trein te springen en naar de stad te vertrekken en afsluiter I’m Coming Home Again brengt ons terug met een gospelkoor dat het opneemt tegen een team instrumenten en een saxofoon die hardnekkig naar aandacht hengelt.

Het was mooi geweest om dit volgende week allemaal in de plooi te zien vallen op het podium van de Ancienne Belgique, maar corona heeft daar een stokje tussen gestoken en het concert is uitgesteld. Als er een nieuwe datum komt, wees er bij, want Spiritualized is in topvorm, en heel dikwijls komt de man niet uit de eigen isolatie.

5 maart 2022
Kristof Van Landschoot