Soulfly Dark Ages

Roadrunner Records
Dark Ages
De laatste jaren was Soulfly een beetje op de dool. Albums zoals 3 en Prophecy waren ondermaats en menig muziekliefhebber had de groep al afgeschreven. Onterecht zo blijkt, want Max Cavalera en de zijnen werkten aan een nieuw album en de geruchten lieten weten dat het terug zou grijpen naar het vroege Sepultura. Veelbelovend allemaal, en daarom wordt er ook veel verwacht van de jongste telg Dark Ages.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: die verwachtingen worden grotendeels ingelost. Zoals ook de cover al doet vermoeden breekt Soulfly radicaal met wat ze de laatste jaren deden, en het resultaat mag er wezen. De plaat grijpt weliswaar terug naar het Sepultura in de Chaos A.D.-tijd, maar toch klinkt het onmiskenbaar als Soulfly. Vooral de zwaar vervormde gitaarlijnen zorgen voor de klank die we de laatste jaren gewoon zijn, terwijl de opbouw van de songs meer het rauwe karakter heeft van Max creaties in de vroege jaren negentig. Het geheel smelt mooi samen en zorgt voor iets wat klinkt als een update van het oude werk. De hoeveelheid junglemuziek is op Dark Ages sterk teruggeschroefd, maar blijft toch een belangrijk element. Ook vind je geregeld hardcore-invloeden terug op deze cd, wat een welkome en aangename verrassing is.

Kan Dark Ages dan tippen aan de oude Sepultura-albums? Nee, maar de glorietijden van Arise evenaren lijkt dan ook een fata morgana. Maar wat je wel te horen krijgt is een zeer degelijke plaat met stevig beukende liedjes die niet zouden misstaan hebben op een plaat die Max ruim tien jaar geleden maakte. En het is absoluut n van de beste op Soulfly na misschien- dingen die Soulfly ooit afleverde. Babylon, Frontlines, Fuel The Hate, ze blijven allemaal makkelijk in je hoofd ronddolen en vormen een krachtige en energieke plaat. Soulfly laat niet met zich sollen en bewijst zomaar even dat ze nog makkelijk kunnen meedraaien aan de top!

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael