Sofi Tukker - BREAD

Concord

BREAD

Zelfs wij vallen voor het optimisme van Sophie Hawley-Weld and Tucker Halpern.

Dance, EDM en commerciële popmuziek… we halen er hier meestal onze neus voor op, maar er zijn uitzonderingen. Voor Sofi Tukker hebben we sinds het prille begin van 2015 een zwak. Noem het een guilty pleasure als je wil, maar wij worden hier goed geluimd van. En zeker van dit album waarmee het duo voor ons de zomer bracht.

Het begon met Throw Some Ass, de eerste single uit de plaat. Eerst hadden we zin om de voeten op te heffen om het niveau te laten passeren. We dachten dat het een platvloers niemendalletje was, maar in feite verwerkte Hawley-Weld hiermee de chronische rugklachten die haar al een tijd parten speelden. Ze vond de oplossing uiteindelijk in "joga bunda”, en dat leidde dan tot deze track die begeleid werd door een even hilarische als ambitieuze video, gefilmd in Palácio das Laranjeiras, de adembenemende residentie van de gouverneur van de staat Rio de Janeiro.

Plots begrepen we veel beter het belang van een positieve ingesteldheid. Dat kan soms verward worden met leeghoofdigheid, maar Sofi Tukker had gewoon gelijk: je kan maar beter positief blijven, want neerslachtigheid helpt niemand vooruit. Dat is trouwens al acht jaar de boodschap van deze band, die in bijna elke single pleit voor vrijheid, eenheid en “self-empowerment”.

En waar vind je voor de ingesteldheid van Sofi Tukker een betere broedplaats dan Brazilië? Via een samenwerking met de dichter Chacal kwam het duo uit Florida voor het eerst daar terecht, en sindsdien laven ze zich aan de Braziliaanse ritmes en muziekstijlen die ze in hun muziek verwerken. Zelf noemen ze het land zelfs hun derde bandlid.

Dat is op ‘BREAD’ (een acroniem voor Be Really Energetic and Dance’) niet anders. Op het ingehouden Hey Homie na, waarin het duo nochtans bossa nova aan drum & bass koppelt, kan je je uitleven op soms uitzinnige, altijd zomerse dansvibes.

En toch heeft het duo ook bijna altijd iets te vertellen. Over Throw Some Ass hadden we het al. Hey Homie is een ode aan de vriendschap (iets wat voor de twee uiterst belangrijk is – en nee, ze zijn geen koppel, noch familie), Jacaré, dat alligator betekent in het Portugees, maar ook slang is voor lesbienne, viert dan weer vrouwen en hun sensualiteit.

Nog een reden om van Sofi Tukker te houden, is dat ze zich inzetten voor biodiversiteit: vorig jaar plantten ze nog met uitsterven bedreigde boomsoorten, in het kader van het Un-Endangered Forest project in Brazilië. In het verleden werkten ze ook al voor organisaties als Planned Parenthood, The Trevor Project, National Alliance on Mental Illness, Natural Resources Defense Council, The Nature Conservancy, the March for Our Lives en Het Rode Kruis.

Vergeven we Sofi Tukker dan alles? Nee, dat niet. Van Spiral en in mindere mate Angel In Disguise, zijn we niet zo wild. Het zijn wat ons betreft de minst geïnspireerde songs van het lot. Maar wie weet zit er ook daar toch meer achter dan je op het eerste gehoor zou denken. Met Sofi Tukker weet je immers nooit.

Sofi Tukker staat op 6 december in de ING Arena in Brussel.

 

22 augustus 2024
Marc Alenus