Sodom - Out Of The Frontline Trench

Steamhammer

Out Of The Frontline Trench

De Duitse pioniers van thrash en war laten opnieuw van zich horen. Naar goede gewoonte gooit Sodom tussen zijn full album-releases enig prikkelend materiaal in de vorm van een ep op de markt. Een soort van snoepje voor de fans. Aangezien die een kleine twee jaar moeten wachten op nieuw studiospul, is dit vinyl tussengerecht, bestaande uit drie nieuwe mokersongs, een remake van klassieker Agent Orange en een live opname van Bombenhagel, zeker welkom.

Te beginnen met de nieuwkomers dan. Misschien de meest opvallende voorbode van de nieuwe plaat en zeker essentieel onderdeel ervan: Genesis 19. Denk aan een apocalyptische speedmetalsong. Rechttoe rechtaan en met de scherp, hees uithalende stem van Tom Angelripper, maar toch ook met diverse episodes en passages. Sodom hakt hier in goede oude thrashmetalstijl erg expliciet op de aanhoorders in dankzij de ronkende basriffs van de enigmatische frontman.

Het contrast met de Wereldoorlog I-song, Down On Your Knees, is groot. Dubbele snelheid in voor- en eindstuk, in dat laatste geval met vingervlug jankende gitaarsolo en middenin met een heerlijk muzikaal fatalisme dat de wanhopige soldaten in de modderige battlefields weerspiegelt. De tussenliggende mortierknal en spoken word naar de titeltrack is ook zeker welgemikt. Want erna volgt een mokerriff. Met zijn strakke vierkwartspunkbeat en melodieuze gitaarram is deze song een instant classic, vier minuten vlijmscherpe metal madness. Twee keer op rij mikken speeddrums, gitaar en venijnige zang naar de hoofdrol.

En de shit goes on. Want Agent Orange na exact dertig jaar opnieuw uitbraken en niet enkel qua sound breder uitdiepen, maar ook tot een stevige zes minuten laten gieren en pompen is muzikale waanzin. Hier komt Angelrippers hakkende bas weer mooi naar voren, wat voor een warmere sound zorgt.

Noteer verder dat Sodom voor deze ep en komende plaat de digitale inbreng tot een minimum beperkt heeft en samen met producer Klaus Spangenberg voor een zo authentiek mogelijke sound is gegaan. Dixit een band die vijfendertig jaar op de planken staat maar nog steeds aan de top pronkt. Dat neemt niet weg dat de live knaller Bombenhagel, opnieuw goed voor zes minuten, toch enigszins anders uitpakt: vlakker, scherper, met meer knipogen richting deathmetal, maar tegelijkertijd ook met een lange instrumentale gitaarriff-singalong en met flarden van het Duitse volkslied en een traditionele mijnwerkerssong.

True, dit Duitse thrashgezelschap heeft anno 2020 al bijna even veel muzikanten versleten dan er soldaten in WOI sneuvelden, maar het huidige kwartet staat duidelijk weer verdomd scherp. Knaller van een ep die zowel Sodom-volgelingen als liefhebbers van het bredere metalwerk zeker zullen smaken.

20 november 2019
Johan Giglot