Social Animals - Social Animals

Rise

Social Animals

In 2012 werd deze band gevormd, in 2019 begonnen ze met het schrijven van het debuutalbum en nu, juni 2022, komt die plaat ook eindelijk uit. Het heeft veel tijd gekost en er wordt nog steeds muzikaal geëxperimenteerd, maar het resultaat mag er zeker zijn.

We hebben het over de Amerikaanse vierkoppige band Social Animals. Minder bekend in onze contreien, maar zeker de moeite waard om eens een oor aan uit te lenen. De groep bestaat uit Dedric Clark (zanger, gitarist, producer en oprichter), Tony Petersen (gitarist), Boyd Smith (drummer) en Roger Whittet (bassist). De band wou met deze plaat niets aan het toeval overlaten en schakelde de hulp in van Jeremy Hatcher en John Rausch om Clark bij te staan bij de productie. Hatcher en Rausch focussen voornamelijk op popmuziek van Taylor Swift en Shawn Mendes, maar voor Social Animals namen ze graag de uitdaging aan om de aandacht op rock te richten. Het resultaat is een goed samenhangend titelloos album met indierock-, poprock- en soft rocknummers.

Best Years mag het album op gang trekken, een nummer met een funky rocktempo dat goed past bij Clarks stem, maar die jammer genoeg net niet voldoende opvalt om het grote publiek aan te trekken. Adults zorgt er dan weer voor dat het energieniveau van het album sterk de hoogte in gaat. Het heeft ook een echt meezingrefrein, zoals dat elke zichzelf respecterende rocksong betaamt.

Doorheen het album experimenteren de heren nog wat met het concept rock. Zo valt Show Me How eerder onder de categorie slow rock, terwijl Get Over It een typische upbeat poprocksong is. Nieuwste single,  het eerder donkere en humeurige Love Language, zorgt voor een verschuiving in de toon van het album. Maar door de goede productie, vooral een verdienste van Clark, valt het lied niet uit de toon en blijft de goede samenhang hoorbaar.

Experimenteren met je geluid is voor een doorwinterd artiest al vrij risicovol. Je weet immers nooit hoe het publiek en de critici zullen reageren. Experimenteren op je debuut plaat is nog van een andere orde. Social Animals laat duidelijk blijken dat ze weten wat ze aan het doen zijn en dat zorgt voor een geslaagd debuut. Ze weten wat het basisgeluid is en dankzij Clark, bijgestaan door Hatcher en Rausch, slaagden ze erin om een werkstuk af te leveren, dat zeker het beluisteren waard is en waarmee ze hopelijk de fanbase kunnen uitbreiden.

27 juni 2022
Marjolein De Smet