Soccer Mommy - color theory

Loma Vista Recordings

color theory

Een woordeloze recensent, vergelijk het met een dakdekker met hoogtevrees of een neurochirurg met de bibber. Ook wij stonden even in het lijstje van beroepen en hun dysfunctionele handicaps. Soms vraagt een plaat nu eenmaal tijd en lijkt het schijfje niet al zijn verhalen op het eerste gehoor prijs te geven. In andere gevallen doet een album ons steeds schrappen en verbeteren. ‘color theory’ van Sophia Regina Allison, u beter bekend als Soccer Mommy, hoort in thuis in die tweede categorie.

Aanvankelijk wouden we dieper ingaan op de titel van het tweede Soccer Mommy-album. Nadien wouden we het een ode maken aan muzikale vrouwen uit de nineties. De actualiteit schonk ons gelukkig een nieuwe en betere invalshoek, want de songs op dit album vormen de perfecte soundtrack voor een lente in quarantaine.

Opener bloodstream zet meteen de trend met diepzinnige, mistroostige teksten, voorzien van een zonnige vrolijke sound. De dualiteit maakt duidelijk dat het niet allemaal even rooskleurig is als de luisteraar op het eerste gehoor zal vermoeden. Een mooie parallel met de huidige realiteit, want ook bij een tweede luisterbeurt is er meer aan de hand dan we op het eerste gezicht zouden vermoeden.

circle the drain zou zomaar een quarantaine-hit kunnen worden met tekstenflarden als “Watching TV alone / 'Til my body starts aching”. Of wat te denken van een zin als “I'm trying to seem strong for my love / For my family and friends / But I'm so tired of faking”? Opnieuw klinkt het nummer zomers en bijzonder poppy. Het sfeertje voelt aan als de jaren negentig en bijgevolg durven we de muziek een mix noemen tussen grunge en pop.

Het valse (p)optimisme ruimt op nightswimming plaats voor een realitycheck bestaande uit soundscapes en gepingel op een akoestische gitaar. Allison omschrijft de song zelf als het gevoel van in een drukke straat te wandelen, maar je toch nog steeds alleen voelen. Een gevoel waar we ons bij kunnen aansluiten, moesten we nog weten wat een drukke straat is.

Prijsbeest van dienst is yellow is the color of her eyes. De titel mag dan al lieflijk klinken, ondertussen weet u dat op deze plaat niets even mooi is als het oogt. Het is namelijk een verwijzing naar de terminale ziekte van Allisons moeder. Ondanks dat ze al meer dan tien jaar geconfronteerd wordt met de gevolgen van de ziekte, deed het wereldwijd touren Sophia inzien dat ze zich meer zorgen maakt dan ze altijd wou toegeven. Of hoe afstand bezorgdheid met zich meebrengt.   

Aanvankelijk leek ‘color theory’ een plaat te zijn die ons nostalgisch maakte naar een muzikale periode, die we als jonge twintigers nooit hebben meegemaakt. Nu omschrijven we dit als een lente die we nooit hebben meegemaakt.

Blijf in uw kot en steun Soccer Mommy door ‘color theory’ te streamen of te kopen in fysieke of digitale vorm.  

25 april 2020
Nick Van Honste