Soap & Skin - From Gas To Solid / You Are My Friend

Pias Records

From Gas To Solid / You Are My Friend

Zes jaar. Zo lang hebben we moeten wachten op een opvolger voor Soap&Skins vorige plaat ‘Narrow’. Erg lang voor zo’n jonge artieste (ze werd dit jaar achtentwintig), maar leren omgaan met het succes, het verlies van haar vader en het moederschap weerhielden haar ervan om de draad terug op te pikken. Op 26 oktober ligt ‘From Gas To Solid / You Are My Friend’ eindelijk in de winkel. Het is een plaat geworden waarop Anja Plaschg verschillende pistes lijkt te verkennen zonder eruit te raken waar het nu heen moet. Soms verwarrend voor de luisteraar, soms ook herkenbaar.

“Where’s your destination, where belongs the song”, zingt Plaschg in This Day. De opener van de plaat is een haast sacrale piano- en vioolsong die mooi in het verlengde van het oudere werk ligt. Athom combineert schuchtere elektronica met klassieke instrumenten en geluidjes die uit speelgoed kunnen komen, tegelijk ingetogen en spannend. Daarna keert het tij toch ietwat, Italy laat ons een beetje los en (This Is) Water kan daar niet meteen veel aan verhelpen. 

Surrounded is de song op het album die Anja Plaschg het nauwst aan het hart ligt. Ze sleepte de compositie naar eigen zeggen al twaalf jaar mee. Nu vond ze eindelijk de kracht om de hoge noten te halen, maar misschien is het wel iets te georkestreerd (in vergelijking met de uitgebeende versie die ze vroeger al live in haar set stopte). Wij vinden eerder rust bij het eenvoudige Creep dat na een paar jaar op YouTube eindelijk de weg naar een album vond - heerlijk mooi!

Heal en Foot Chamber twijfelen tussen traditie en vernieuwing en vallen ergens tussenin. Safe With Me is dan weer een eerdere klassieke Soap&Skin-song, maar toch waait ook dit nummer over. Falling dan maar, een lied dat alle registers opentrekt en bezwaarlijk twijfelt. Integendeel, alle dilemma’s in Anja Plaschgs muzikale brein dansen samen in deze licht duizelingwekkende bladerdeeg van laagjes en zijstapjes. Letterlijk en figuurlijk een orgelpunt op ‘From Gas To Solid’. Het bezinningsmoment Palindrome is meer dan welkom na deze razende zes minuten. Middeleeuws aandoend gezang - een repetitieve, Latijnse palindroom (“In girum imus nocte et consumimur igni”, ofte “We stappen ’s nachts in de kring en worden verteerd door vuur” - ja we hebben het opgezocht) en al even middeleeuws klinkende percussie - zijn het schalen? - zorgen voor het meest intrigerende moment van Soap&Skins nieuwe plaat en maken het een omarmend eindpunt van de rit. Die cover van What A Wonderful World, die de plaat echt afsluit, hoefde voor ons niet echt meer.

We verwachten van een nieuwe plaat van Soap&Skin niet minder dan dat de muziek ons raakt en verwart. ‘From Gas To Solid’ doet dat vast en zeker, zij het niet altijd op de sublieme manier die we van de Oostenrijkse artieste gewoon zijn. We gokken dat het live ondergaan van het nieuwe werk de puzzel mooi in elkaar zal laten passen. Duimen voor een tournee in 2019 dus!

26 oktober 2018
Christophe Demunter