Snoop Dogg - Neva Left

Doggystyle Records

Snoop Dogg is nooit weggeweest. Dat is de boodschap van Snoop’s vijftiende album Neva Left. De hiphoplegende toont niet alleen dat hij nog steeds tot de absolute top behoort, maar katapulteert ons ook nog eens terug naar het moment waarop hij zijn allereerste indruk maakte op het grote publiek.

Neva Left

Al in 1993 maakte Snoop Dogg zijn intrede in de muziekindustrie. Zijn debuutalbum Doggystyle, waarvoor hij samenwerkte met Dr. Dre, paradeerde meteen bovenaan in de hitlijsten in de Verenigde Staten. In de eerste week alleen al werden er bijna één miljoen exemplaren van het album verkocht. Sindsdien heeft de rapper niet stilgezeten. Hij is  intussen al toe aan zijn vijftiende album, een ode aan zijn vijfentwintigjarige rapcarrière.

Neva Left is als het ware een weerspiegeling van Snoop’s muziekevolutie. Subtiele verwijzingen naar de klassieke oldschool-rap brengen de bekende 90’s flow terug, die menig liefhebber zal herinneren aan de gouden jaren van de hiphopkoning. Hij verwijst ook vaak naar verschillende, eerder onbenullige gebeurtenissen in zijn rapcarrière. Zo gaat Promise You This over andere rappers die claimen dat Snoop Dogg hen iets is verschuldigd, en is Big Mouth eerder een klaagzang over alle mensen die graag hun grote mond opzetten.

Verder neemt hij ons terug mee naar zijn reggae-fase. Het nummer I’m Still Here doet denken aan zijn album Reincarnated, waarmee hij onder het alias Snoop Lion zijn rastafarische levenswijze (‘Smoke weed everyday’) probeerde over te brengen op zijn trouwe luisteraars. Ook vergeet hij niet te voldoen in de noden van moderne rapliefhebbers. Een slimme samenwerking met onder andere Kaytranada en BadBadNotGood geven toch nog een moderne touch mee.

Toch staan er, net als op het album Coolaid, ook heel wat onzinnige tracks op Neva Left, die louter dienen als opvulling. Zo zijn Trash Bags en 420 eenvoudige, maar erg voorspelbare nummers zonder veel interessante elementen. Snoop Dogg brengt hier geen indrukwekkende melodieën of beats, en zelfs inhoudelijk valt hij terug op zijn ‘gewone’ verses.   

Het is erg bewonderenswaardig dat Snoop Dogg als doorgewinterde artiest na  vijfentwintig jaar nog steeds in staat is een degelijk album neer te zetten. Met Neva Left toont hij aan dat hij nog steeds kan tippen aan het moderne rapgebeuren, en dat zonder zijn eigen typerende flow uit het oog te verliezen. Hopelijk laat hij op zijn volgend album wel alle filler tracks achterwege.

12 juni 2017
Jeroen Poelmans